latinica  ћирилица
08/02/2017 |  16:53 ⇒ 16:58 | Autor: RTRS

Suđenje za zločine nad Srbima u Livnu

Svjedok Ivica Ćubela rekao je danas na suđenju optuženima za zločine nad srpskim civilima u Livnu 1992. godine da su Srbi pritvarani, mučeni i ubijani u zgradi Službe informativne sigurnosti /SIS/ i Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u kojoj su bili pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Nekadašnji komandir Vojne policije HVO-a Zdenko Andabak optužen je zajedno sa Muamirom Јašarevićem i Seadom Velagićem za zatvaranje, mučenje i ubistva srpskih civila počinjena 1992. godine u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu.

Ćubela je rekao da je bio angažovan u SIS-u, gdje je, kako kaže, "radio na pomaganju i otkrivanju žarišta srpskog življa", s ciljem da im se oduzme oružje i sačuvaju glave.

On je posvjedočio da je jednom otišao u školu i bio razočaran kada je vidio ko je sve tu, prenosi Birn.

"Čuo sam da se čudne stvari dešavaju. Sada pokojni Simo Duvnjak je dobro bijen...Milun Bajilo je ubijen, a SIS ga nije pratio. Bio je običan čovjek, konobar. To je radila Vojna policija u junu i julu", rekao je Ćubela.

On tvrdi da se ime Andabaka nije spominjalo uz premlaćivanje i mučenje zatvorenih Srba.

Svjedok odbrane Јure Bolotin tvrdi da su pritvoreni u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" bili u "dobrim uslovima" i da je Vojna policija HVO-a, u kojoj je bio logističar, naređenja za privođenja dobijala od SIS-a.

On je naveo da su u avgustu 1992. godine dobili naredbu o privođenju lica srpske nacionalnosti koja "nisu htjela da predaju oružje HVO-u".

Bolotin kaže da je čuo da je Andabak "pomagao Srbima i Bošnjacima da napuste Livno".

Suđenje će biti nastavljeno 22. februara.

Izvor; SRNA