latinica  ћирилица
09/02/2017 |  11:44 | Autor: RTRS

Testiranja za novu mušku kontraceptivnu metodu

Kontraceptivna metoda koja sprečava spermatozoide da dospiju do jajnih ćelija tako što ih zaustavlja već pri prolasku kroz sjemeni kanal, prošla je ispitivanja na majmunima. Metoda je djelotvorna dvije godine.
Spermatozoidi (ilustracija) -
Spermatozoidi (ilustracija)

Proizvod, nazvan „Vazalgel“, manje je invazivan od vazektomije, a u posljednjim testovima bio je 100 odsto efektivan u sprečavanju začeća.

Funkcioniše tako što se gel ubrizga u sjemeni kanal i postaje dugoročna prepreka za spermu. Tijelo kasnije apsorbuje gel prirodnim procesima.

Pređašnji testovi pokazali su da procedura može lako da se poništi, izbacivanjem gela iz kanala prostim rastvorom sode bikarbone.

Ketrin Vandevort sa Nacionalnog istraživačkog centra za primate u Kalifornije, i vođa istraživanja, podsjetila je na to da se kontraceptivne metode za muškarce decenijama nisu mijenjale.

„Imate vazektomiju, čiji se učinak teško može poništiti, i kondome. Ukoliko bi muškarci imali pouzdani način kontracepcije, koji bi mogao biti lako poništen, mislim da bi ta ideja bila veoma primamljiva za njih“, objasnila je Vandevortova.

Fondacija „Parsemus“, neprofitna organizacija koja je finansirala istraživanje, saopštila je da će početi sa testiranjem na ljudima čim obezbijedi sredstva.

„Јedna od dobrih stvari kod majmuna, na kojima su istraživanja sprovedena, jeste da je njihov reproduktivni trakt veoma sličan ljudskom, a i činjenica da oni imaju više sperme od ljudi. Dobre su šanse da će metoda biti djelotvorna i za ljude“, istakla je vođa istraživanja.

Izvor: RTS