latinica  ћирилица
09/02/2017 |  19:50 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Muhika: Američki protekcionizam će skupo koštati čovječanstvo

Bivši predsjednik Urugvaja Hose Muhika u intervjuu za Sputnjik mundo, komentarisao je novu protekcionističku strategiju SAD.
Hose Muhika - Foto: SRNA
Hose MuhikaFoto: SRNA

- Činjenica je da SAD žele da ograniče slobodnu trgovinu, dok se Peking zalaže za zaštitu otvorenih tržišta. Smatram da ništa nije slučajno i da je to rezultat globalizacije, koju su promovisale međunarodne finansijske strukture, transnacionalne korporacije i određeni mediji - rekao je Muhika.

- Težnja ka što većem bogatstvu stvorila je konzumerističko društvo, ali bogataši su ignorisali interese predstavnika srednje klase razvijenih zemalja. Ono što se trenutno događa je odgovor srednje klase, ona sad daje vlast ljudima koji realizuju ovakve projekte, koji su kao iz prošlosti - kaže Muhika.

Prema njegovim riječima, srednja klasa odgovara tako što "podržava nacionalizam koji je maskiran u protekcionizam", što je rezultat razočaranja i stagnacije. Čovječanstvo će platiti veliku cijenu zbog toga, smatra Muhika. 

- Osnovno je pitanje koliko je opasno rasplamsavanje trgovinskog rata i da li će to dovesti do krize svjetskog tržišta. Radi se o američkoj težnji ka autarkiji, odnosno izolaciji. Nisam siguran da će taj proces trajati dugo, ali to će svakako biti veliki šok za svjetsku ekonomiju - ističe on.

Muhika smatra da će se zemlje koje su do sada imale jake trgovinske veze sa SAD, poput Meksika, okrenuti svojim južnim susjedima. Prema njegovom mišljenju, najavljeni protekcionizam SAD je dobra prilika za sklapanje regionalnih trgovinskih sporazuma u Latinskoj Americi, kao i za razvoj odnosa s Evropom.

Izvor: Sputnjik