latinica  ћирилица
11/02/2017 |  18:08 ⇒ 12/02/2017 | 10:10 | Autor: RTRS

Uzavrela politička situacija u Šipovu (VIDEO)

Iako nije prošlo ni šest mjeseci od lokalnih izbora, u pojedinim opštinama politička situacija već je uzavrela.
Skupština opštine Šipovo - Foto: RTRS
Skupština opštine ŠipovoFoto: RTRS

U Šipovu opozicija tvrdi da su im oduzeta zakonom zagarantovana prava,a vlast – da teror opozicije niko neće da trpi.

Ovako je izgledala posljednja Skupština opštine Šipovo. Za vlast neprihvatljivo- opoziciji je, kažu, to bio jedini način da se izbori za prava. Zbog nezadovoljstva radom opštinskog parlamenta, danas su došli i u republički. Kažu da u Šipovu od oktobra nijedna sjednica nije održana u skladu sa zakonom. Pri donošenju dnevnog reda za Petu sjednicu, nezadovoljstvo je kulminiralo jer je predsjednik Skupštine pokušao da u glasanje uvrsti i odbornika SDA-a čiji mandat, kako tvrde, nije verifikovan. To nije tačno, kategoričan je predsjednik Skupštine, pozivajući se na CIK. Međutim, opozicija ne odustaje.

"Ništa nam drugo nije preostalo nego da negodujemo zviždanjem u toj Skupštini opštine, nakon čega je predsjednik SO dao pauzu. Izašli smo na pauzu i onda se pojavila policija", rekao je Dragan Šarić, odbornik PDP-a u Skupštini opštine Šipovo.

" Kada je policija došla, oni su prešli na neko drugo mjesto i održali sjednicu", naveo je Stevan Medić, odbornik SDS-a u Skupštini opštine Šipovo.

 U vladajućem bloku sve oštro demantuju. Kažu, opozicija i jeste tu da kritikuje, ali ne i da teroriše ostale odbornike.

"Da bi izbjegli incidentnu situaciju, predsjednik Skupštine opštine poslije opomene opoziciji, pozvao je poziciju u drugu prostoriju i uredno je održana sjednica. Njihovo je pravo da pričaju da su odluke nezakonite. Kad je to opoziciji govorila da pozicija donosi zakonite odluke? - To je njihov posao", rekao je Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo.

 Mišljenje načelnika opštine dijeli i predsjednik Skupštine. Sve je rađeno u skladu sa zakonom, pa i donošenje dnevnog reda na spornoj, Petoj sjednici.

"Opozicija je došla spremna na Skupštinu, tj. ponijeli su zviždaljke i unaprijed su isplanirali kompletan ovaj scenario", istakao je Milan Plavšić, predsjednik Skupštine opštine Šipovo.

 Opozicija tvrdi da je željela da spriječi donošenje nezakonitih odluka, a među njima i onu o izmjenama budžeta. Јedno je sigurno - građani nisu birali ni vlast, ni opoziciju da bi ovakve prizore gledali u svom parlamenatu, nego da bi zastupali njihove interese.