latinica  ћирилица
12/02/2017 |  15:19 | Autor: RTRS

U Višegradu u utorak obilježavanje Prvog srpskog ustanka i Dana boraca

U Višegradu će u utorak, 14. februara, biti obilježeno 213 godina od Prvog srpskog ustanka, te Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, najavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.
Višegrad - Foto: arhiv
VišegradFoto: arhiv


Savanović je ranije rekao da je Prvi srpski ustanak, podignut 15. februara 1804. godine, prva uspješno organizovana borba srpskog naroda za slobodu protiv viševjekovnog ropstva pod turskom okupacijom.

"Prvaci tadašnje Srbije donijeli su odluku da podignu bunu u Beogradskom pašaluku u šumadijskom mjestu Orašcu i počele su pripreme za ustanak. To je bio organizovan ustanak u kojem je pored hajdučkih četa učestvovalo seosko stanovništvo i srpska vojska, koja je imala oko 25.000 vojnika", istakao je Savanović.

On je rekao da su početni uspjesi srpske vojske bili značajniji od bitke na Ivankovcu u smislu odbacivanja Turaka i bitke na Mišaru, čime je pokazano da je otpor protiv turske vojske tada jačao i proširio se na Beogradski pašaluk, istočnu i južnu Srbiju, te na prostore BiH.

"Prvi srpski ustanak podignut je kao reakcija na janjičarski režim, a kao svoje ciljeve imao je oslobađanje od Turaka, vaskrs srpske države, izgradnju novih državnih institucija, ukidanje feudalizma i kulturni preporod", podsjetio je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je naglasio da je 15. februar zajednički datum obilježavanja Prvog srpskog ustanka Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, te da postoje još četiri ustanovljena datuma: ulazak Srpske vojske u Banjaluku, Bitka na Kozari, stradanje srpskog naroda u Donjoj Gradini, te pomen izbjeglim i stradalim Srbima iz Republike Srpske Krajine.

Savanović je napomenuo da je ovaj značajan događaj u istoriji srpskog naroda imao veliki uticaj i na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu zbog čega je 15. februar i izabran za Dan boraca Republike Srpske.

On je podsjetio da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine bio angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a da su njih 23.184 položila živote za Republiku Srpsku.

Programom obilježavanja, u 10.30 časova predviđeno je služenje parastosa poginulim srpskim ustanicima u manastiru Dobrun, a u 11.00 časova polaganje cvijeća na spomenik Voždu Karađorđu, najavljeno je iz opštine Višegrad.

U 12.00 časova delegacije će cvijeće položiti i na centralni spomenik braniocima Republike Srpske, na Trgu palih boraca u Višegradu.

Izvor: Srna