latinica  ћирилица
12/02/2017 |  16:28 ⇒ 13/02/2017 | 10:45 | Autor: RTRS

I borci pozvali srpske predstavnike u Sarajevu da odlučno odgovore Izetbegoviću(VIDEO)

Dogovora, međutim, nema o najavljenoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije. I borci traže da, uz republičke institucije i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nedvosmisleno i odlučno odgovore inicijatoru moguće revizije Bakiru Izetbegoviću.
Parlamentarna skupština BiH - Foto: RTRS
Parlamentarna skupština BiHFoto: RTRS

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorava da bi revizija tužbe mogla da ugrozi dobre odnose Srbije i BiH.

Turbulentna i složena, ovako političku situaciju u BiH, u svjetlu inicijative Bakira Izetbegovića za reviziju tužbe, vide borci. Predsjednik Boračke organizacije u Palama Mihajlo Parađina poručuje da Izetbegović, zbog svog antidejtonskog i nedemokratskog ponašanja, mora biti sankcionisan.

"Institucije Republike Srpske i njeni predstavnici u zajedničkim organima BiH, moraju dati adekvatan odgovor, koji podrazmijeva konzistentnu politiku sa aspekta nacionalnog interesa, strateških interesa Republike Srpske i srpskog naroda", kaže Mihajlo Paraćina, predsjednik Boračke organizacije Pale. 

Lider Socijalista Petar Đokić poziva ih da budu odlučni i ne dopuste da budu iskorišćeni instrumenti koji bi olakšali namjeru Izetbegovića da pokrene reviziju. SDA i Izetbegović nemaju pravni okvir da mogu sami da pokrenu to pitanje, niti Sakib Softić može biti ovlašćeni predstavnik BiH, ako iza toga ne stoje sve strane, kaže Đokić. 

"Mislim da ova inicijativa treba propasti, da ona treba biti odbačena. Ona je kao pojava u društvu zabrinjavajuća, za čitav ovaj region. Posebno za Republiku Srpsku, imajući u vidu da je Izetbegović rekao da je potpuno svjestan svih opasnosti i problema koje može izazvati takva inicijativa", naveo je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

Pogoršaće i odnose BiH sa Srbijom, upozorava šef srpske diplomatije. Već smo tuženi - presuda je poznata. U međuvremenu, nije bilo novih dokaza, pa bi novi proces mogao da ima ozbiljne posljedice, ističe Ivica Dačić. 

"Ako ćemo tako raditi...Onda ću ja da smišljam kako da tužim Hrvatsku i BiH za ratnu odštetu jer su  1914. godine napali Srbiju", rakao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Pokretanje revizije dodatno će destabilizovati odnose Beograda i Sarajeva, smatra Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku Srbije. 

"Ona je više rezultat uticaja određenih bošnjačkih političkih krugova oko SDA, da na taj način učvrste vlastitu poziciju u bošnjačkom biračkom tijelu", istakao je Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku Srbije. 

Revizija dovodi do stalnih trvenja između bošnjačke, srpske i hrvatske elite i neće doprinijeti evropskoj perspektivi. Svaka činjenica i akt na Balkanu izaziva dalekosežne posljedice na bilateralne odnose, zaključuje Đukanović.