latinica  ћирилица
13/02/2017 |  08:04 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Smanjen nivo vode na brani Orovil poslije masovne evakuacije (FOTO/VIDEO)

Nivo vode na brani Orovil, na sjeveru Kalifornije, opao je danas, čime je smanjen rizik od njenog daljeg popuštanja i izlivanja vode, nakon što je evakuisano gotovo 200.000 ljudi.
Najveća brana u SAD - Foto: nezavisne novine
Najveća brana u SADFoto: nezavisne novine

Službenici kalifornijskog zavoda za vodne resurse počeli su jutros da pregledaju pukotine na prelivniku brane na jezeru Orovil, najviše brane u SAD, oko 240 kilometara sjeverno od San Franciska.

Vlasti su u nedjelju naredile evakuaciju ljudi koji žive u podnožju jezera, jer bi u slučaju pucanja brane moglo da dođe do izlivanja 9.144 metra visokog vodenog talasa na naseljena područja.

Oko 250 kalifornijskih policajaca raspoređeno je u blizini brane i duž puta kojim se sprovodi evakuacija kako bi upravljali izmještanjem stanovništva i sprečili pljačke u napuštenim područjima.

Evakuacija je uslijedila poslije otkrića velike rupe na prelivniku brane Orovil visoke 235 metara i procjene da bi brana mogla da popusti za sat vremena.

Јezero Orovil se koristi i kao rezervoar, a nivo vode je značajno porastao posljednjih nedjelja poslije niza oluja koje su pogodile Kaliforniju, pogotovo njen sjeverni dio u kojem se jezero nalazi.

Brana Orovil na rijeci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, dok je njeno vještačko jezero Orovil jedno od najvećih vještačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana Orovil ima kapacitet od 819 megavata.

 Izvor: Agencije