latinica  ћирилица
13/02/2017 |  13:16 ⇒ 13:20 | Autor: RTRS

Doboj - Pšenicom zasijano više od 14.000 hektara

Više od 14.000 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Doboja zasijano je pšenicom, koja je sve zastupljenija kod lokalnih poljoprivrednih proizvođača zbog povoljne cijene na tržištu i kratkog roka proizvodnje.
Sjetva - Foto: RTRS
SjetvaFoto: RTRS


Rukovodilac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Doboj Dragiša Marković rekao je i da su prošlogodišnja iskustva sa ovom kulturom dobra, te da su veliki prinosi i povoljna otkupna cijena povećali interes kod proizvođača.

On je na današnjem stručnom predavanju za poljoprivrednike o temi "Savremene tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji", naveo da je pšenicu od niske temperature zaštitio snježni pokrivač, te ukazao da je veoma važno pridržavati se rokova za sprovođenje agrotehničkih mjera prihrane, čemu treba pristupiti već u ovom mjesecu.

Marković je napomenuo da su prosječni prinosi sa sadašnjim sortama niski i po hektaru iznose do 3,5 tone, dok su prošle godine u Srbiji iznosili i do 12 tona.

Prema njegovim riječima, u BiH se veoma mali broj poljoprivrednih proizvođača odlučuje za sjetvu kvalitetnih sorti pšenice koje daju manje prinosa jer se sistem plaćanja obračunava po kilogramu, a ne po kvalitetu zrna kao što je praksa u zemljama okruženja.

Načelnik gradskog Odjeljenja za poljoprivredu Duško Paravac rekao je da je na području Doboja oko 34.000 hektara zemljišta u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

On je najavio je da će u narednih mjesec dana biti objavljen prijedlog lokalnog pravilnika o podsticajima za poljoprivredu, koji prati republički pravilnik, a riječ je o budžetskim sredstvima namijenjenim za direktnu poljoprivrednu proizvodnju.

Današnje stručno predavanje organizovali su Odjeljenje za poljoprivredu grada Doboja zajedno sa Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Područne jedinice Doboj.

Izvor: Srna