latinica  ћирилица
13/02/2017 |  18:45 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Pale: Kriza na relaciji skupštinska većina - načelnik (VIDEO)

Kriza na relaciji skupštinska većina - načelnik u Palama traje i dalje, ali teških riječi i optužbi više, čini se, neće biti. Zaključak je to sastanka, na kojem Savez za Pale, načelnik Boško Јugović i predstavnici SNSD-a, nisu dogovorili sporna kadrovska rješenja.
Pale - skupština - Foto: RTRS
Pale - skupštinaFoto: RTRS

Da SDS i partije okupljene oko Saveza za Pale uslovljavaju da se DNS-u, ključnom koalicionom partneru SNSD-a na proteklim izborima, uskrati funkcija zamjenika načelnika opštine niko od učesnika u današnjim razgovorima nije jasno potvrdio, ali o tome se spekuliše.

Sasvim je jasno da je većina u paljanskom lokalnom parlamentu zainteresovana i za direktorske pozicije u opštinskim preduzećima.

No, i Јugović je jasan ...

- I dalje insistiram da preduzeća koja su u vlasništvu opštine, budu u nadležnosti opštine, da bi se s njima moglo adekvatno upravljati, kaže Boško Јugović, načelnik oppštine Pale.

Paljansko Komunalno, Vodovod i kanalizacija, Toplana i Pale stan ne mogu se pohvaliti poslovanjem, a i mandat nadzornih odbora ovih preduzeća istekao je još dva mjeseca prije lokalnih izbora.

Јasno im je da opštinski načelnik upravlja i imenuje u preduzećima sa državnim kapitalom, a opštinska skupština u javnim ustanovama.

Ipak, prilike da udome kadrove i ispune predizborna obećanja neće lako propustiti.

- Što se tiče kadrovskih rješenja, konkretni stavovi će biti izneseni u ponedjeljak, kategoričan je šef odborničkog kluba SDS-a u SO Pale, Bojan Ninković.

Miroslav Brčkalo,  predsjednik Gradskog odbora PDP-a Istočno Sarajevo, ističe da ostaje sporno pitanje pozicije zamjenika načelnika, te da načelnik bira svoj kabinet.

Ako nije jedini, onda paljanski načelnik jeste jedan od rijetkih koji za protekla četiri mjeseca nije promjenio svoje prve saradnike, što su mu zamjerali i iz SNSD-a, a i koalicioni partneri.

Novi sastanak je za nedjelju dana, kada bi obje strane trebalo da predlože svoja kadrovska rješenja.