X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/02/2017 |  21:40 ⇒ 21:53 | Izvor: RTRS

Da li su električne četkice za zube bolje od klasičnih?

Niko ne može da uradi 30.000 pokreta rukom u minutu, brzinom kojom vibrira električna četkica za zube, ali to ne znači da su takve četkice uvijek bolji izbor od ručnih, kaže Tomas Volf iz Udruženja njemačkih stomatologa
Četkice za zube (Foto: Thinkstock) -
Četkice za zube (Foto: Thinkstock)

"Mehaničko uklanjanje dentalnog plaka je najvažnije", objašnjava. "I zapravo se sve svodi na to koliko dobro neko koristi svoju četkicu za zube, nezavisno od toga da li je električna ili ne".

Iako neka ispitivanja pokazuju da ljudi koji su vješti u korišćenju električne četkice mogu da uklone više naslaga od onih koji se koriste ručnim četkicama, "razlika nije toliko velika da bi stomatolozi preporučili isključivo električne", rekao je Volf.

Najvažnije je očistiti sve zube sa svih strana, a nije na odmet ni kasnije četkicom protrljati jezik nekoliko puta, zaključuje Volf.

Efikasna tehnika četkanja podrazumijeva da četkicu treba držati pod uglom od 45 stepeni, pola na zubnom mesu, pola na zubu i kružnim pokretima malim pritiskom prati zub po zub.

Ali, treba voditi računa o tome da su vlakna četkice što mekša i glava četkice dovoljno mala da uspije da dopre i do zadnjih zuba sa zadnje strane.

Električna četkica preporučuje se svim pacijentima koji nemaju strpljenja za "dugotrajno" četkanje i kojima je pranje zadnjih zuba otežano, zbog njihovog udaljenog položaja.

Prednost električne četkice je i "oralni tuš" kojim se vrlo efikasno čiste interdentalni prostori, a mana joj je visoka cijena.

Izvor: B92