latinica  ћирилица
14/02/2017 |  11:29 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Modriča- Čuvanje i sjećanje na osobodilačke ratove srpskog naroda (VIDEO)

Povodom dana Boračke organizacija Republike Srspke i Dana Prvog srpskog ustanka, u Modriči je održana svečana akademija sa koje je poručeno da je čuvanje i sjećanje na oslobodilačke ratove srpskog naroda i heroje pale u njima obaveza svih generacija koje dolaze.
Modriča- Akademija povodom Dana BORS-a - Foto: RTRS
Modriča- Akademija povodom Dana BORS-aFoto: RTRS

Boračka organizacija ima mnogo razloga za ponos. Uspjeli smo sačuvati narod, teritoriju i materijalna dobra, stvoriti uslove za ravnopravnost Republike Srpske u BiH. Zato moramo trajno čuvati uspomenu na junake koji su dali život za našu slobodu, a oni koji su živi moraju se više poštovati, istakli su predstavnici Boračke organizacije Modriča.

Milutin Vračević, predsjednik Opštinske boračke organizacije, rekao je da je za borce koji su stvarali Republiku Srpsku ona svetinja. Naveo je i da su svjesni stanja u kakvom živimo, ali da bi, ipak, političari trebalo više da posvete pažnje položaju boračkih kategorija.

Održan je i "Mali festival velike poezije" na kojem su se takmičili učenici osnovnih i srednjih škola u recitovanju rodoljubive poezije. Pobjednici takmičenja su Valerija Blagojević, Emilija Ćulibrk i Marko Draganoviću koji kažu da recitovanjem čuvaju uspomene na oslobodilačke ratove.

Sloboda je veoma bitna za bilo koji narod, a pogotovo za srpski koji je u istoriji imao mnogo bitaka i podnio velike
žrtave, rekao je Marko.

Valerija kaže da recitovanjem i interesovanjem za srpsku književnost pokušava da uključi i svoje drugare da njeguju tu tradiciju.

Uručena su priznanja zaslužnim pojedincima koji su pomogli rad Boračke organizacije, Stani Milićević, Gabrijeli Đaković i Geiru Fredriku Larsenu, bivšem komandantu norveške jedinice SFOR-a u Modriči.