latinica  ћирилица
14/02/2017 |  11:51 | Autor: RTRS

Pjongjang odbacio saopštenje Savjeta bezbjednosti UN

Sjeverna Koreja je uz negodovanje odbacila saopštenje Savjeta bezbjednosti UN o lansiranju rakete izvršenom tokom vikenda i objavila da su sve izvršene probe "mjere samoodbrane" radi zaštite sopstvenog naroda.
Sjevernokorejske zastave na pola koplja - Foto: AFP
Sjevernokorejske zastave na pola kopljaFoto: AFP

Novi sjevernokorejski ambasador u UN u Ženevi Han Tae Song istakao je da su razna probna ispaljivanja koja je izvršio Pjongjang bez izuzetka samoodbrambene mjere za zaštitu nacionalnog suvereniteta i bezbjednosti naroda od direktne prijetenje neprijateljskih snaga.

"Moja delegacija snažno odbacuje posljednje saopštenje Savjeta bezbjednosti i sve rezolucije UN protiv moje zemlje", rekao je Song.

Savjet bezbjednosti UN osudio je sinoć lansiranje rakete koje je tokom vikenda izvršila Sjeverna Koreja i zatražio od članica da "udvostruče napore" za jačanje sankcija protiv Pjongjanga.

"Članice Savjeta bezbjednosti UN osuđuji aktivnosti Sjeverne Koreje u vezi sa balističkim raketama, uključujući nedavna lansiranja", navodi se u saopštenju Savjeta bezbjednosti UN.

Savjet bezbjednosti UN nije naveo koji koraci bi mogli biti preduzeti, osim ranije uvedenih sankcija Pjongjangu zbog nuklearnih i raketnih proba.

Pjongjang je u nedjelju ispalio balistički projektil i analitičari ističu da je to prvi direktni izazov za međunarodnu zajednicu od kako je novu američku administraciju 20. januara preuzeo Donald Tramp.

"Očigledno je da Sjeverna Koreja predstavlja veliki problem i moraćemo da to rješavamo veoma snažno", rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Američki, japanski i južnokorejski vojni zvaničnici juče su održali telefonsku konferenciju, nakon koje su osudili lansiranje, ocijenivši da je to "jasno kršenje" nekoliko rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: Srna