latinica  ћирилица
14/02/2017 |  14:34 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Polubrat Kim DŽong Una ubijen otrovnom iglom

Kim DŽong Nam, polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim DŽong Una, ubijen je otrovnom iglom u Maleziji. Prema pisanju južnokorejskih medija, ubistvo su izvršili špijuni iz Sjeverne Koreje.

Kako prenose agencije, Kim DŽong Nam je ubijen u ponedjeljak ujutro u Kuala Lumpuru. Pozivajući se na vladine izvore, drugi mediji navode da je Kim DŽong Nam preminuo nakon uboda otrovnom iglom kojom su ga ubole dvije žene na aerodromu.

Vjeruje se da su izvršioci ubistva sjevernokorejski agenti koji su uspjeli pobjeći policiji.

Kim DŽong Nam je trebalo da naslijedi Kim DŽong Ila, ali se našao u nemilosti nakon što je 2001. godine uhapšen na aerodromu Narita u Tokiju, jer je pokušao ući u Јapan s lažnim pasošem Dominikanske Republike. On je tada rekao policiji da je s porodicom želio posjetiti Diznilend.

Nakon što ga je otac prognao i sve do njegove smrti 2011. godine, živio je u Makaau. Zbog straha da ga polubrat vidi kao prijetnju, Kim DŽong Nam se krio nakon očeve smrti.

Prema južnokorejskoj štampi, Kim DŽong Nam je ranije radio za sjevernokorejsko ministarstvo spoljnih poslova. Navodno je bio zadužen za rješavanje sporova sa Јapanom.

Izvor: Agencije