latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:15 | Autor: RTRS

Vulin: Tužba Tirane protiv Beograda značila bi akt neprijateljstva

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da bi se odnosi Srbije i Albanije značajno pogoršali, ako bi umjesto Prištine, koja nije članica UN, Tirana tužila Srbiju za genocid.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Vulin je rekao da nije siguran da li je to pravno moguće, ali smatra da je to suštinski politička stvar.

"To svakako ne bi bio akt nekoga ko Srbiji želi dobro. To bi bio akt neprijateljstva", poručio je Vulin i dodao da bi, ako se to desi, volio da međunarodna zajednica glasno kaže šta je to i na koji način kvari odnose na Balkanu.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je veoma često bježala od svojih obaveza kada je riječ o istraživanju ratnih zločina na prostoru Kosmeta.

"Rezolucijom 1244 međunarodna zajednica preuzela je obavezu da utvrdi ko je činio zločin i da zločinci budu kažnjeni. Kao što znate za zločin nad Srbima niko nije kažnjen i kao da nema nikoga ko ih je počinio", naveo je Vulin.

On je konstatovao da je Ramuš Haradinaj na slobodi, ne zato što je nevin, već što su svi svjedoci u njegovom suđenju pobijeni.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači poručivao je u više navrata da samoproglašeno Kosovo neće odustati podnošenja tužbe za genocid protiv Beograda, a odnedavno su se u medijima pojavile spekulacije da bi umjesto Prištine, koja to ne može sama učiniti jer nije članica UN, tužbu mogla pokrenuti Tirana.

Izvor: SRNA