latinica  ћирилица
14/02/2017 |  16:43 | Autor: RTRS

Suđenje Mandiću: Ročište odgođeno za 22. februar

Suđenje predsjedniku Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milanu Mandiću i novinarima Televizije "Elta", optuženim pred Sudom BiH za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, koje je bilo zakazano za sutra, odgođeno je zbog bolesti jednog od učesnika u procesu.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Branilac novinara Televizije "Elta" Vlado Adamović rekao je Srni da bi naredno ročište trebalo biti održano u srijedu, 22. februara.

Tada će, prema najavi, tim vještaka Instituta "Zenit" iz Banjaluke na poziv Tužilaštva BiH ponovo iznijeti svoj nalaz i mišljenje nakon psihološkog i psihijatrijskog vještačenja stanja optuženog Mandića.

Ovaj tim je svoj nalaz i mišljenje iznio na prošlom ročištu, 8. februara, kada su se odazvali na poziv Mandićevog branioca, advokata Dragiše Јokića.

Tužilac Izet Odobašić tada je rekao da ne može ispitati vještake jer nije imao dovoljno vremena da se pripremi za njihovo ispitivanje.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i Televizije "Elta" podnijeli su predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice.

Prijava je podnesena zbog Mandićeve izjave od 19. februara 2014. godine kada je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje "Majke Srebrenice", između ostalog, rekao da će "njihove govore stići Božija pravda".

"Božija pravda u Srebrenicu je stigla. O tome javno govorim. Žestok ratni zločin počinjen je 1992. i 1993. godine u Srebrenici, Skelanima, Potočarima, Kravici i Bratuncu, a Božija pravda je stigla 1995. godine", izjavio je tada Mandić.

Izvor: SRNA