latinica  ћирилица
15/02/2017 |  08:16 ⇒ 16:00 | Autor: RTRS

Apelacija Komisije za referendum o pravu na Centralni birački spisak

Ustavni sud BiH razmatraće danas apelaciju Republičke komisije za sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije BiH kojom je osporeno pravo na Centralni birački spisak.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je Srni da je prvo CIK BiH donio odluku da je zahtjev Komisije neosnovan, a kasnije je tu odluku potvrdio i Sud BiH.

Republička komisija za sprovođenje referenduma odlučila je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog vijeća Suda BiH i CIK-a BiH, kojom je Srpskoj osporeno pravo na Centralni birački spisak.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za sprovođenje referenduma Republike Srpske na odluku CIK-a BiH, kojom je odlučeno da se odbije zahtev za ustupanje Centralnog biračkog spiska.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer podnosilac žalbe, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom se Ustavnom sudu BiH pokušavaju objasniti nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

"Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva", pojasnio je tada Karan.

Republika Srpska je, nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Mijan je izjavio da će Ustavni sud BiH na sjednici Velikog vijeća razmatrati i apelaciju Mevludina Јašarevića protiv presude Suda BiH, kojom mu je izrečena zatvorska kazna za krivično djelo terorizma.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreklo je 2013. godine Јašareviću drugostepenu, presudu kojom je proglašen krivim za terorizam u vezi sa napadom na Ambasadu SAD u BiH 28. oktobra 2011. godine i osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina.

Izvor: Srna