latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:21 ⇒ 10:33 | Autor: RTRS

Mitić: Banjaluku i Beograd bi da drže na koljenima

Predsjednik beogradskog Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić upozorio je da se posljednjih nekoliko mjeseci u zapadnim medijima smišljeno ponovo potencira "balkansko bure baruta", da bi se stvorio utisak da Rusija i Srbija destabilizuju Balkan.
Aleksandar Mitić (foto: http://www.mc.rs) -
Aleksandar Mitić (foto: http://www.mc.rs)

"Reč je o smišljenoj, propagandnoj komunikaciji koja je usmerena na stvaranje utiska da Rusija i Srbija koriste slabljenje EU i pobedu Donalda Trampa na američkim izborima da bi destabilizovali Balkan i izvršili reviziju odnosa snaga", rekao je Mitić za "Sputnjik".

On smatra da je jasno da balans snaga koji dolazi zbog jačanja Srbije kroz podršku Rusije i Kine smeta onima koji su navikli da Beograd i Banjaluku drže na koljenima i da preko leđa Srba ostvaruju svoje maksimalističke ciljeve.

"Ta era je gotova i balans snaga koji se sve više kristališe i koji nije postojao početkom devedesetih pomoći će da se održi stabilnost regiona", rekao je Mitić.

On ocjenjuje da je riječ o smišljenoj zamjeni teza, jer se zna ko podiže spomenike ustašama u Hrvatskoj i tako revidira istoriju, da Sarajevo želi potpunu reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da Priština, koja je dobila sve što je željela u briselskim pregovorima, "pravi farsu oko formiranja zajednice srpskih opština".

"Naravno, Zapad u potpunosti održava i potpaljuje svoje `protektorate`, tako da se ustaštvo toleriše, centralizacija BiH ohrabruje, nezavisno Kosovo kuraži tako da se pokidaju sve veze sa Beogradom. I sve to ništa nije novo. Ono što je novo je nervoza zbog sve slabijeg uticaja EU i SAD na sve snažnije prisustvo Rusije i Kine na Balkanu", kaže Mitić.

On navodi da sve to dovodi do nervoze kako u Briselu i u Vašingtonu, tako i u Tirani, Sarajevu, Prištini i Podgorici, dok uticaj EU dramatično opada u mjeri kako se smanjuje njena privlačnost i odgađa skoro u nedogled perspektiva pristupanja za nove članice.

"Sa druge strane, ukoliko je neko želeo da izazove rat, čini mi se da je propustio priliku, jer ne postoje ni kapacitet ni apetit za sukob na Balkanu, osim onog retoričkog koji je bio i koji će, nažalost, još dugo biti prisutan", smatra Mitić.

Kada je riječ o upozorenjima evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohanesa Hana i austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca da je na Balkanu "kratak fitilj", Mitić smatra da su obojici potrebni alibiji za dalje usporavanje evropskih integracija, što je direktno povezano sa internim problemima u EU, a mnogo manje sa ispunjavanjem kriterijuma za članstvo.

"EU ne može da ispuni ono što je obećala, pa razmišljaju ovako: `Hajde da krivicu svalimo na `balkansko bure baruta`, neka prvo oni rešavaju svoje probleme, neka izbegnu neke buduće sukobe, pa da kasnije, a to može biti mnogo kasnije, razmišljamo da ih onda pustimo u naš klub`", ocjenjuje Mitić.

Prema njegovim riječima, EU je generalno nesposobna da riješi fundamentalne probleme sa kojima se suočava u posljednjih nekoliko godina, pogotovo danas.

"Oni ne znaju šta će se dešavati u martu kad počnu pregovori u vezi sa `Bregzitom` i kad se otvori pitanje carina, niti znaju šta će se dogoditi u maju ako u Francuskoj pobedi Marin le Pen, niti u junu kad nagne novi talas migranata, niti znaju šta će sa Trampom, sa sukobom u Ukrajini, niti koliko će trajati evrozona", kaže Mitić.

Mitić ne vjeruje da će biti potpuno prekinuta komunikacija i pregovori među bivšim jugoslovenskim republikama, niti do ozbiljnijeg sukoba, a kamoli rata.

"Očigledno je da je format EU, kao pokrovitelja balkanskog dijaloga u poslednjih petnaestak godina, propao. Potrebni su novi impulsi i akteri koji mogu da pomognu dijalog. Mislim svakako na Moskvu, u manjoj meri na Peking, a možda dođe i do neke nove i racionalnije politike Vašingtona i Ankare, koji su i do sada imali određenog uticaja, ali su imali pogrešnu politiku prema regionu", kaže Mitić.

Izvor: Srna