latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:31 ⇒ 10:31 | Autor: RTRS

SAD neće insistirati na rješenju izraelsko-palestinskog odnosa?

SAD više neće nastojati da "diktiraju" uslove za eventualno postizanje mirovnog rješenja u sukobu između Izraela i Palestine, ali će podržati ono što dvije strane zajedno dogovore, izjavio je u utorak visoki zvaničnik Bijele kuće, koji nije želio da bude imenovan.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu

AFP ocjenjuje da je Bijela kuća time nagovijestila "oštar zaokret" u politici podrške dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba, uoči  sastanka Trampa sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Dvodržavno rješenje koje ne dovodi do mira nije cilj koji iko želi da postigne. Mir je cilj, bilo da on dolazi u obliku dvodržavnog rješenja, ukoliko je to ono što stranke žele, ili nečeg drugog, ukoliko pak to žele", rekao je anonimni zvaničnik. 

Stav SAD je decenijama bilo da Izraelci i Palestinci moraju da sarađuju putem direktnih pregovora kako bi uspostavili dvije susjedne zemlje, tako da Palestinci na kraju osnuju sopstvenu nezavisnu državu, podsjeća AP. 

Svi ozbiljni mirovni pregovori vodili su se u to vrijeme na pretpostavci da je dvodržavno rješenje osnova za budući mir. 

Netanjahu je u Vašington stigao u ponedjeljak, a tokom svoje posjete večerao je sinoć sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Nakon razgovora sa Trampom, predviđen je sastanak premijera Izraela sa američkim poslanicima.

Izvor: Tanjug