latinica  ћирилица
15/02/2017 |  10:45 ⇒ 15:54 | Autor: RTRS

Parlament sutra o ostavkama pravobranilaca

Radovan Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Narodne skupštine RS, je rekao da će skupština sutra raspravljati o razrješenju dužnosti pravobranioca RS Danijele Novaković i Mirka Stojčinovića, njenog zamjenika u Banjaluci.
Danijela Novaković i Mirko Stojčinović - Foto: nezavisne novine
Danijela Novaković i Mirko StojčinovićFoto: nezavisne novine

Dodao je da još nema prijedloga ko bi ih mogao zamijeniti, te precizirao da odmah nakon usvajanja ostavke njima prestaje mandat.

Naglasio je da su predstavnici PDP-a i SDS-a u komisiji glasali protiv usvajanja ostavke Novakovićeve, dok su jednoglasno usvojili ostavku Stojčinovića.

Komisija za izbor i imenovanje prihvatila je ostavke glavnog pravobranioca Srpske Danijele Novaković i zamjenika pravobranioca u Banjaluci Mirka Stojčinovića.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je Srni da su Novakovićeva i Stojčinović, posredstvom Ministarstva pravde Srpske, uputili zahtjev Narodnoj skupštni za razrješenje sa funkcija.

"Narodna skupština bira i razrješava pravobranioca i njegove zamjenike. Neophodne su kadrovske promjene i donošenje novog zakona o Pravobranilaštvu, jer Skupština nije usvojila izvještaj o radu ove institucije za 2015. godinu", kaže Kasipović i ocjenjuje da je očigledno da postoje određena mimoilaženja Novakovićeve i Stojčinovića.

Izvor: Nezavisne/ SRNA