latinica  ћирилица
15/02/2017 |  11:03 | Autor: RTRS

Bošnjački članovi podržali dopunu Zakona o upravi

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu glasovima prisutnih bošnjačkih članova i bez ijednog glasa podrške hrvatskih i srpskih članova podržala principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o upravi, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

Arnaut je podsjetio da Predstavnički dom nije prihvatio raniji negativan izvještaj Ustavnopravne komisije na predloženi zakon, zbog čega je on vraćen Komisiji na ponovno razmatranje.

"Riječ je o minimalnoj dopuni kojom se uvodi sankcija za nepostupanje organa uprave po zahtjevima, zaključcima i pitanjima Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Arnaut navodeći da takve sankcije već postoje za nepostupanje organa uprave po zahtjevima brojnih drugih pravnih i vizičkih lica.

On je dodao da je Savjet ministara na prijedlog Ministarstva pravde BiH dao pozitivno mišljenje na predloženi zakon.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a stava je da pitanje koje se tretira Arnautovim Prijedlogom zakona o doupni Zakona o upravi treba riješiti izmjenama i dopunama poslovnika Parlamentarne skupštine, zbog čega je tražio povlačenje ovog zakona.

Za principe predloženog zakona bila su tri člana komisije, dva su bila protiv i jedan suzdržan.

Komisija je danas usvojila Izvještaj o primjeni Јedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, koji je sačinilo Ministarstvo pravde BiH.

Usvojen je i izvještaj kojim se traži da Zakonodavno pravni sektor dostavi mišljenje, kako bi sa izvještajem bilo razmatrano na sutrašnjoj sjedici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Izvor: SRNA