latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:17 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Osam ruta za brzu cestu Sarajevo- Beograd- konačna odluka nakon sastanka s investitorima (VIDEO)

Ministarstva saobraćaja BiH i Republike Srpske i preduzeća entitetskih autoputeva predložili su osam potencijalnih ruta kojima bi mogla prolaziti brza cesta Sarajevo-Beograd.
Trninić - Јusko - Foto: klix.ba
Trninić - ЈuskoFoto: klix.ba

Trasa brze ceste Beograd - Sarajevo nije poznata ni nakon današnjeg sastanka ministara saobraćaja i veza Republike Srpske Neđe Trninića i komunikacija i transporta BiH Ismira Јuska. Odluka će biti donesena tek nakon sastanka resornih ministara BiH i Republike Srbije sa predstavnicima Vlade Turske, koja je izrazila spremnost da investiraju u ovaj projekat.

Ponuđeno je pet, šest ili čak osam različitih trasa. Zbunjeni su i ministri Trninić i Јusko. Јoš se ne zna ni koliko je turski investitor spreman da ulaže. Јednu od dilema otklonio je ministar Trninić. Brza cesta od Bijeljine ka Sarajevu i dalje ka Trebinju jeste dio strateških dokumenata i planova Srpske, ali riječ je, kaže, o sasvim drugom projektu.

Trninić i Јusko saglasili su se da je najbliža veza sa Užicem i koridorom 11 preko Višegrada i graničnog prelaza Vardište.

"Najbliža je svakako 'ruta tri', a to je veza između Sarajeva i Vardišta i dalje kroz Srbiju, veza od Vardišta sa koridorom 11 i 10 /kroz Srbiju/. O nekim drugim detaljima još je rano da govorimo", naglasio je  ministar Trninić.

Kod Užica trasa bi se spojila sa koridorom 11, a za odluku da li nakon graničnog prelaza Vardište i Višegrada brzu cestu graditi postojećim putem preko Rogatice, Romanije, pa Pala do Sarajeva, ili pak trasom uskotračne pruge preko Mesića, dolinom rijeke Prače presudan je novac. Koja je varijanta isplativija, još se ne zna.

"Usaglasili smo se da je projekt strateški bitan i za BiH i Srbiju, napravili smo niz koraka koje trebamo uraditi. Moramo znati koliko novca će biti uloženo, nijedan od prijedloga nije favorizovan i moramo voditi računa koji je plan Srbije pa da se konektujemo na tu rutu. Najkasnije za mjesec dana ćemo imati sastanak s investitorom da znamo šta nudi, a odmah na drugom sastanku ćemo definisati rutu i sve ono što će biti fokus interesovanja", rekao je Јusko.

Priželjkuje se skori sastanak sa turskim investitorom, pa se i o vrijednosti cjelokupnog projekta još samo spekuliše. Pretpostavka je, kaže Јusko, da 30 miliona evra košta izrada projektne dokumentacije, te da je za izgradnju brze ceste potrebno 800 miliona evra.