latinica  ћирилица
15/02/2017 |  13:37 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Nikolić odlikovao 84 ličnosti i institucije (FOTO)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovao je 84 ličnosti i institucije, kao i pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Beograd - Dan državnosti - Foto: SRNA
Beograd - Dan državnostiFoto: SRNA

Sretenjski orden prvog stepena dobili su Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/, Matica srpska i Pedagoški fakultet u Somboru, a Sretenjski orden drugog stepena Crveni krst Srbije, grad Žozije u Francuskoj, Pedagoški muzej u Beogradu, Arhiv Vojvodine, Zadužbina Ilije M. Kolarca, te osnovna škola "Braća Aksić" iz Lipljana.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Olimpijski komitet Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije i Galerija naivne umjetnosti u Kovačici, dok je dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde drugog stepena violinista Nemanja Radulović.

Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovani su atletičarka Ivana Španović, teniserke Ana Ivanović i Јelena Јanković i selektor ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković.

Među odlikovanima su i pjevač Zdravko Čolić, te reditelj Zdravko Šotra, koji su dobili Orden srpske zastave prvog stepena. Isti orden dobio je direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, dok je grupa SMAK odlikovana srebrnom medaljom za zasluge.

Nikolić je rekao da na ovaj način želi da zahvali onima koji pokazuju ljubav prema Srbiji, kao i zbog njihove nesebičnosti, posvećenosti i uspjeha u međunarodnoj akademskoj, naučnoj, umjetničkoj i sportskoj zajednici.

"Ako smo uspeli da ostavimo nauk mladima da se rad i trud isplate, da će biti primećeni i nagrađeni, da vredi posvetiti se i odvažno istraživati, neumorno, radoznalo - ostvaren sam. Ako smo za malo pokrenuli proces promene svesti i odnosa, makar prepoznali, ako ne i usvojili vrednost ljubavi i humanosti - bićemo srećno i uspešno društvo", naglasio je predsjednik Srbije.

Nikolić je čestitao građanima Srbije Sretenje, Dan državnosti, koji se obilježava 15. februara u znak sjećanja na početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine u Orašcu i na dan kada je 1835. godine u Kragujevcu donijet Sretenjski ustav, dokument koji je označio početak savremene srpske državnosti.

Izvor: SRNA