latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:14 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

Prijedor: Izviđači iz Јužne Koreje posjetili grad na Sani

Delegacija izviđača iz Јužne Koreje predstavila je danas u Prijedoru kandidaturu Korejske skautske asocijacije za domaćina 25. Svjetske izviđačke smotre koja treba da bude održana 2023. godine.
Delegacija izviđača iz Јužne Koreje u Prijedoru - Foto: SRNA
Delegacija izviđača iz Јužne Koreje u PrijedoruFoto: SRNA

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da posjete iz tako udaljenih zemalja nisu česte na ovim prostorima.

"Riječ je o ljudima koji stižu sa drugog kontinenta sa željom da se predstave i ujedno uspostave saradnju sa izviđačima Prijedora i Zenice. Taj izbor nije slučajan nego su ovo dva najaktivnija i najbolje organizovana izviđačka odreda u BiH", rekao je Đaković novinarima u Prijedoru.

Predstavnik južnokorejske provincije Јoemlabuk Soni Kim istakao je da je razgovarano o budućoj saradnji izviđačkih organizacija.

"Budućnost grada i jedne zemlje zavise od mladih i zato sam sa poštovanjem prihvatio izlaganje rukovodstva grada koje dosta pomaže izviđače, a to su uglavnom mladi ljudi i budućnost ovog grada", rekao je Kim.

Četvoročlana korejska delegacija izviđača u Prijedoru danas boravi u pratnji komesara za međunarodnu saradnju Saveza izviđača Srbije Nenada Јovanovskog.

Osim obilaska grada i prijema kod gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića, organizovane su prezentacija Saveza izviđača BiH, Saveza izviđača Republike Srpske i Odreda izviđača "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor i prezentacija Saveza izviđača Јužne Koreje.

Osim Јužne Koreje, kandidaturu za održavanje 25. Svjetske izviđačke smotre, koja sa 40.000 do 60.000 učesnika iz svih zemalja svijeta nadmašuje i velika svjetska događanja kao što su Olimpijske igre ili Svjetsko prvenstvo u fudbalu, istakla je i Poljska.

Izvor: SRNA