latinica  ћирилица
15/02/2017 |  14:22 | Autor: RTRS

Pale- Svečanostima obilježen Dan boraca

Služenjem parastosa za poginule borce u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, polaganjem vijenaca na Centralni spomenik poginulim srpskim borcima i akademijom u Kulturnom centru, Boračka organizacija Pale obilježila je danas Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Pale - Foto: ilustracija
PaleFoto: ilustracija

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da borci Sarajevsko-romanijske regije svake godine dostojanstveno i ponosno obilježavaju Dan boraca u Srpskoj.

- Republika Srpska je najvrednija tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata i svjetionik svim Srbima koji u njoj žive, ali i Srbima van njenih granica, bilo da žive u Federaciji BiH gdje se bore protiv asimilacije ili u našoj matici Srbiji iz koje nas često gledaju sa puno ponosa - naglasio je Parađina.

Ovo je dan, ističe on, kada s posebnim pijetetom pominjemo i najiskrenije se zahvaljujemo svima koji su za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda dali živote i dijelove tijela.

- Svi oni i njihove porodice zaslužuju posebno poštovanje i pažnju cijele društvene zajednice - poručio je Parađina.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija na Palama ponosna je zbog činjenice da sve porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi do četvrte kategorije danas imaju krov nad glavom.

- Ono na šta sve glasnije svaki dan upozoravamo, jeste potreba da institucije Republike Srpske moraju da uspostave mnogo pravednije kriterijume kada je u pitanju zapošljavanje demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, a da se stane na put stranačkom zapoljšavanju - rekao je Parađina.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović naglasio je da opštinska uprava daje punu podršku i pomoć u kontinuitetu Boračkoj organizacijai, tim prije jer je postignut dogovor da Boračka organizacija utvrđuje kriterijume za zapošljavanje članova boračke populacije.

- Mi ćemo u narednom periodu sva potrebna sredstva za tu namjenu podijeliti na najpravedniji način - obećao je Јugović.

Prema njegovim riječima, sve svečanosti koje se u srpskom narodu organizuju na Sretenje nose u sebi poseban značaj i pijetet prema srpskim junacima koji su živote položili na oltar otadžbine.

Јerej Srpske pravoslavne crkve Dejan Bakmaz smatra da se pokoljenja srpskih junaka koji su živote dali za otadžbinu i vjeru pravoslavnu danas, na Sretenje Gospodnje, na dostojan način odužuju svojim precima.

- Nema veće žrtve od one kada se vlastiti život daje za otadžbinu, za odbranu porodice, za odbranu vjere pravoslavne, za Hrista - poručio je sveštenik Bakmaz.

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske Pale, povodom obilježavanja Dana boraca, posjetili su prethodnih dana ratnog vojnog invalida Voju Lopatića, demobilisanog borca Radomira Drinjaka, kao i Smilju Čečar, suprugu i majku poginulih boraca Vojske Republike Srpske, koji imaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Svečanu akademiju sa prigodnim kulturno-umjetničkim programom pripremio je Gradski hor SPKD "Prosvjeta" Pale, a tom prilikom upriličena je i dodjela nagrada učenicima koji su napisali najbolje radove o temi posvećenoj Odbrambeno-otadžbinskom ratu srpskog naroda.

Izvor: SRNA