latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:13 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Nastavljeni radovi na izgradnji mosta na Drini između Bratunca i Ljubovije (VIDEO)

Nastavljeni su radovi na izgradnji mosta na Drini između Bratunca i Ljubovije. Radnici beogradskog preduzeća"Ratko Mitrovi" izvode pripremne radove za izgradnju osmog nosećeg stuba. Projekat izgradnje novog mosta finansira Republika Srbija u vrijednosti od oko 10 miliona maraka.
Izgradnja mosta u Ljuboviji - Foto: RTRS
Izgradnja mosta u LjubovijiFoto: RTRS

Nakon visokog vodostaja Drine i niskih temperatura, nastavljena je izgradnja novog mosta. U toku su radovi na podizanju skele za izgradnju posljednjeg nosećeg stuba budućeg mosta na Drini.

"Vremenske prilike koje su sada povoljnije poslije onog hladnog talasa idu u prilog izvođaču tako da radovi dobijaju na dinamici, a sve ono što je predviđeno za 2017. biće ispoštovano", kaže Duško Marković, zamjenik predsjednika opštine Ljubovija.

Izgradnja novog mosta od istorijskog je značaja za privredu ovog kraja. Veze između centralne Srbije i Republike Srpske biće čvršće, a privreda ovog kraja dobiće novi zamajac.

Savo Vulić, iz Udruženja privrednika regije Birač rekao je da je suvišno govoriti o tome koliko je značajna izgradnja mosta za ovaj kraj iz izrazio nadu da će građevinski rokovi biti ispoštovani.

Prema ranijem dogovoru, kompletan projekat izgradnje mosta, carinskih terminala i pristupnih saobraćajnica planiran je da bude završen do kraja 2017.

Završetkom izgradnje mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca i otvaranjem carinskog terminala, malinari u Podrinju se nadaju otvaranju novih tržišta i mogućnosti izvoza robe u ljubovijske hladnjače gdje je otkupna cijena ovog voća veća.

Јedini carinski prelaz na ovom potezu Drine ukinut je 2010. godine kada je obustavljen promet roba i usluga a ovaj dio Srpske odsječen je od centralne Srbije.