latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:34 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Svjedočenja o odvođenju srpskih boraca iz Zalazja

Na suđenju Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću za ubistva srpskih civila na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Ljiljana Rakić rekla je da je 12. jula 1992. godine došlo do napada na selo Zalazje i da je od Veljka Vasića čula da je to bila jedinica Nasera Orića, te da je tada zarobljen i odveden njen suprug.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ona je dodala da joj je Vasić rekao da je vidio da su živi odvedeni njen suprug Miodrag i druge osobe.

Svjedok je navela da ima saznanja da su njen suprug i druge osobe koje su odveli bili u policijskoj stanici, da ih je odveo Zulfo Tursunović, te da se pričalo da su u zatvoru bili tri do četiri dana, prenosi Birn.

Rakićeva je rekla da je tijelo njenog supruga pronađeno prije dvije ili tri godine na smeću, ukopano sa ostalima.

Svjedok Branislav Vasiljević je naglasio da su prilikom napada na Zalazje poginula njegova dvojica braće, te druge osobe, što je on čuo od trojice očevidaca dan ili dva poslije 12. jula 1992. godine.

"Rekli su mi da su nakon borbe vidjeli da je osam zarobljenih sa Zalazja odvedeno za Srebrenicu", izjavio je svjedok.

Na pitanje da li su očevici rekli ko je odveo te osobe, svjedok je odgovorio da su vidjeli postrojavanje jedinice i čuli "dozivanje Nasera Orića".

Odbrana Arifovića ocijenila je iskaz irelevantnim, pojasnivši da svjedokova braća nisu obuhvaćena optužnicom, a da on svjedoči o saznanjima drugih svjedoka koji su u ovom predmetu neposredno saslušani.

Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović optuženi su da su kao pripadnici oružanih snaga Srebrenice u sastavu takozvane Armije BiH u junu i julu 1992. godine učestvovali u ubistvima civila srpske nacionalnosti na području opština Srebrenica i Bratunac.

Suđenje će biti nastavljeno 15. marta.

Izvor: SRNA