latinica  ћирилица
15/02/2017 |  15:48 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Brčko: U sedam podmajevičkih sela voda iz javnog vodovoda nije hemijski ispravna (VIDEO)

U sedam podmajevičkih sela u Brčkom voda iz javnog vodovoda nije hemijski ispravna. Dok mještani tvrde da o tome nisu obaviješteni, iz Komunalnog preduzeća kažu da će problem neispravnosti vode biti riješen veoma brzo. Čekaju se nalazi referentne laboratorije kada bi trebalo biti poznato i šta je uzrok zagađenja.
Voda - Foto: RTRS
VodaFoto: RTRS

Ovo je već drugi put za 20 dana da mještani Bukvika, Vujičića i Vitanovića nemaju vode za piće.

Prvi put od 5. do 25. januara zbog pucanja cijevi, a sada jer voda hemijski nije ispravna.

Iznenađeni su jer im, kažu, niko iz Komunalnog preduzeća nije javio da voda iz bazena u Gajevima, nije za piće, i da se može koristiti samo u tehničke svrhe.

Žarko Cvijanović iz brčanskog sela Gajevi kaže da još niko od nadležnih ništa nije javio u vezi ispravnosti vode i dodao da vodu za piće kupuje kada je to u mogućnosti.

U Komunalnom, kažu, da su periodičnom kontrolom utvrdili da je voda hemiski neispravna i da nije za piće.

Tvrde da su stanovništo o ovome obavjestili, i da su u bazenu u Gajevima, iz kojeg se stanovništvo sedam Podmajevičkih sela snabdijeva vodom, preduzeli neophodne mjere.

"Urađena je dezinfekcija, koncentracija h lora je u dovoljnim količinama, nakon toga ponovljeno je uzorkovanje i očekujemo rezultate iz mikorbiološke laboratorije", ističe Nataša Kandić, diplomirani inženjer hemije, ЈKP u Brčkom.

Voda i dalje nije za piće već samo za tehničku upotrebu, sve dok novim rezultatima ne bude utvrđeno da li je hemiski ispravna. Do tada će se građani snalaziti na razne načine. Brinu ih i računi za januar s obzirom da su, kako kažu, iznosi za potrošenu vodu isti kao i tokom mjeseci kada je snabdijevanje bilo uredno.