latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:03 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Bijeljinsko naselje Intergaj godinama bez ulične rasvjete (VIDEO)

Bijeljinsko naselje Intergaj već godinama nema javnu rasvjetu.
Ulična rasvjeta - Foto: RTRS
Ulična rasvjetaFoto: RTRS

Mještani ne mogu da dobiju javnu rasvjetu, jer gradska uprava nije našla način da otkupi i kao javno dobro uknjiži ulice u ovom naselju. Vlasnik parcele tvrdi da pristaje na prodaju i to po važećem cjenovniku za eksproprijaciju u ovom dijelu grada.

Zakonom nije predviđeno da se javna rasvjeta postavlja na privatnim parcelama, pa do rješenja imovinskih pitanja građani neće ni dobiti ulično svjetlo.

Mještani naselja Intergaj i ulice Ive Andrića traže od gradske uprave da nađe rješenje i obezbijedi javnu rasvjetu u naselju u kome žive stotine porodica.

Anketirani mještani Intergaja tvrde da je izuzetno neprijatno kretanje ovim selom, pogotovo djevojkama koje se noću vraćaju iz izlaska. Dio mladih koji se uveče vraćaju sa treninga kažu da im je izuzetno neprijatno vraćanje kućama u večernjim satima.

U gradskoj upravi kažu da javna rasveta ne može da funkcioniše zato što su ulice u privatnom vlasništvu.

"Prostor na području Intergaja pokušavamo da riješimo sa vlasnikom, tako da on pređe u vlasništvo grada nakon čega bi mi pustili javnu rasvjetu u funkciju bez ikakvih problema", navodi Tomica Stojanović, načelnik Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove Grada Bijeljina.

Vlasnik zemljišta na kojem je napravljeno čitavo naselje ne objašnjava kako je došlo do toga da se usvoji urbanistički plan, izgrade stambene zgrade i drugi sadržaji, a da putevi ostanu njegovo privatno vlaništvo, ali tvrdi da je spreman da gradskoj upravi proda zemljište.

Rasvjetu nema ni Ulica Ive Andrića koja je javno dobro i najkraći put do škole djeci iz ovog naselja. Ulica je uska, pa je dotrajala javna rasvjeta ranije postavljana u dvorištima.

Lokalna vlast ne želi da u ista dvorišta postavlja nove stubove, a na ulici nema mjesta, pa se sa vlasnicima pregovara o proširenju ulice. Rješenje u ovom slučaju nije ni na vidiku.