latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:22 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Na snazi nove kazne sa saobraćajne prekršaje (VIDEO)

Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama bezbjednosti sabraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini danas je stupio na snagu. Vozače koji ne poštuju saobraćajna pravila, očekuju rigorozne kazne.
Saobraćaj - Foto: RTRS
SaobraćajFoto: RTRS

Za najteže vidove saobraćajnih prekršaja, poput vožnje pod uticajem alkohola, prekoračenja brzine, vožnje bez vozačke dozvole i vožnje neregistrovanog vozila, propisana je kazna u rasponu od 400 do 1.000 maraka.

Ako je prekršajem izazvana i saobraćajna nesreća, novčana kazna je do 5.000 maraka, uz zabranu upravljanja vozilom u trajanju od 2 do 6 mjeseci.

Takođe je novost da vozačima koji ne plate kaznu za saobraćajne prekršaje na vrijeme, prijeti kazna zatvora.

Јedna od preporuka Evropske komisije Bosni i Hercegovini bila je pooštravanje kaznene politike, kako bi se unaprijedila bezbjednost saobraćaja.

Ovim izmjenama, visine kazni za saobraćajne prekršaje donekle su izjednačene s onim u regionu.

"Ovim se želi postići da se smanji broj onih koji krše propise, a samim tim da se smanji i broj saobraćajnih nezgoda na putevima, i samim tim broj poginulih i povrijeđenih u saobraćaju", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

U poštovanju saobraćajnih propisa BiH uveliko kaska za zemljama okruženja. Dok je, recimo, u Sloveniji procenat vozača koji vežu bezbjednosni pojas 95 odsto, u Srpskoj je taj procenat niži od 50 odsto, i zbog toga život izgubi čak 20 ljudi godišnje.

"CЈB Prijedor apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se upoznaju sa novim zakonskim propisima, mi ćemo nastojati da preventivnim akcijama i kampanjama inforišemo učesnike u saobraćaju", rekao je Sretoja Vujanović, načelnih Odsijeka policije u CЈB Prijedor .

Samo kazne, ne mogu unaprijediti bezbjednost saobraćaja. Neophodno je pokretati kampanje u kojima će se učesnicima u saobraćaju ukazivati na neophodnost poštovanja saobraćajnih propisa.

Јedna od takvih akcija organizovana je u Oštroj Luci, gdje je učenicima osnovne škole održano predavanje o opasnostima sa kojima su pješaci izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima, i uslovima smanjene vidljivosti.

Aleksa Ljuboja, učenik OŠ "Desanka Maksimović" Oštra Luka kaže da je naučio dosta toga o ponašanju u saobraćaju, posebno o nošenju svijetlećeg prsluka noću.

Novim odredbama biće riješen i problem nenaplativosti saobraćajnih kazni. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je i dopunu Zakona o prekršajima, po kojoj se neplaćena saobraćajna kazna, nakon 3 godine, automatski preinačuje u zatvorsku.

Јoš jedna praksa, koja bi uskoro trebalo da zaživi, je oduzimanje vozila licima koja kasne sa plaćanjem kazni za saobraćajne prekršaje.