latinica  ћирилица
15/02/2017 |  16:59 | Autor: RTRS

Suđenje Mahmuljinu: "El mudžahedin" - formacija sa ratnom zastavom, vojnom poštom i pečatom

Na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine svjedok Ekrem Alihodžić danas je potvrdio da je odred "El mudžahedin" imao vojnu poštu, pečat, ratnu zastavu i propisanu organizacijsko-formacijsku strukturu.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić saopštio je na početku ročišta da je, u svrhu zaštite integriteta zaštićenih svjedoka, javnost isključena u smislu imena, funkcija i dokumenta koja su predočena tokom današnjeg ročišta.

"Prodrazumijeva se da je odred `El mudžahedin`, kao svaka samostalna vojna formacija u okviru takozvane Armije BiH, imala svoju ratnu zastavu, pečat, vojnu poštu, kao i da je bila u sistemu nagrađivanja i stimulisanja, te školovanja oficirskog kadra", rekao je Alihodžić.

On je dodao da je "Ratna oficirska škola" u Zenici osposobljavala komandni kadar na nivou komandanata, voda, četa i divizija, te da smatra da je normalno da su sve jedinice upućivale svoje pripadnike na školovanje.

"Ne znam tačno da li je bilo kadeta iz odreda `El mudžahedin`, ali ne bih isključio nijednu jedinicu iz sistema osposobljavanja i obuke", rekao je Alihodžić.

Na pitanje tužioca Sedina Idrizovića kakav je bio odnos optuženog prema odredu "El mudžahedin", svjedok je rekao da smatra da bi Mahmuljin bio najsretniji da ih nije bilo.

On takođe smatra da je hrvatski faktor taj koji je u propagandnom smislu nametnuo problem afro-azijskog faktora u ratu.

Na pitanje tužioca da li je odred "El mudžahedin" bio u sistemu rukovođenja i komandovanja Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, svjedok je odgovorio da nije ulazio u razgovor i da to nije direktno pitao optuženog, ali da je na osnovu opšteg stanja lično zaključio da se "moglo komandovati tom jedinicom".

Svjedok smatra i da nije bilo razlike između pripadnika odreda "El mudžahedin" i drugih pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH po pitanju procesuiranja krivičnih djela.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Naredno ročište, na kojem će svjedok Alihodžić nastaviti davanje iskaza, biće održano u srijedu, 22. februara u 13.00 časova.

Izvor: SRNA