latinica  ћирилица
15/02/2017 |  18:28 | Autor: RTRS

Gnjilane: Grafiti mržnje prema Srbima

Dvadesetak mladića albanske nacionalnosti ispisalo je grafite sa pozivom na ubijanje Srba u blizini crkve u Gnjilanu gdje se okupljaju malobrojni preostali Srbi. Prijetili Srbima dok su pisali poruke mržnje
Grafiti mržnje prema Srbima - Foto: Novosti.rs
Grafiti mržnje prema SrbimaFoto: Novosti.rs

“Ubij Srbina“, "Kill all Serbs", "UCK", kao i grafiti slične sadržine ispisani su na objektima u ulici pokraj crkve Svetog Nikole u Gnjilanu gdje se okupljaju malobrojni Srbi.

Naime, kako su ovdašnji Srbi ispričali za Novosti, dvadesetak mladića albanske nacionalnosti je tokom ispisivanja grafita upućivalo prijetnje preostalim Srbima u ovom gradu.

-Zbog povika i prijetnji grupe od dvadesetak mladića proveli smo neprospavanu noć. Bojali smo se da nas ne napadnu kao tokom martovskog pogroma 2004.godine-ispričali su malobrojni Srbi koji se okupljaju oko crkve u centru grada.

Reagujući na zastrašivanje i prijetnje upućene Srbima, kojih je u Gnjilanu svega oko tridesetak, Ivan Tomić, direktor Kancelarije za zajednice, rekao je da je vjerski i etnički motivisana mržnja koja poziva na ubijanje Srba, demonstracija sile većinske zajednice koja ovim napadom poziva na etničko čišćenje. Tomić je istovremeno pozvao komandira policije da nasilnike privedu pravdi.

Izvor: Novosti