latinica  ћирилица
16/02/2017 |  10:32 ⇒ 17/02/2017 | 08:54 | Autor: RTRS

Sjednica Parlamenta BiH odgođena za 7. mart (VIDEO)

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović zvanično je prekinuo današnju sjednicu ovog doma i obavijestio poslanike da je na Proširenom kolegijumu dogovoreno da bude nastavljena 7. marta.
Predstavnički dom bez srpskih poslanika - Foto: RTRS
Predstavnički dom bez srpskih poslanikaFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, planom Predstavničkog doma za 7. mart je bilo svakako predviđeno održavanje sjednice.

On je najavio da će u nastavku sjednice biti razmatrane za danas predviđene tačke dnevnog reda, ali i sve za čije se razmatranje do tada steknu uslovi.

Otvaranju današnje sjednice prisustvovalo je 26 poslanika, od kojih samo jedan iz Republike Srpske - Sadik Ahmetović.

Prošireni kolegijum juče nije podržao zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić da se odloži današnja sjednica Predstavničkog doma zbog oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije presude protiv Srbije.

"Tražimo da se institucije vrate u svoj ustavni okvir, da Predsjedništvo donosi odluku o pokretanju revizije po tužbi BiH protiv Srbije jer je samo ono nadležno za takvu odluku", rekao je Bosić.

Bosićev zahtjev da se odgodi sjednica Predstavničkog doma podržali su predstavnici stranaka iz Republike Srpske, suzdržan je bio predstavnik HDZ-a, dok su predstavnici ostalih stranaka iz Federacije BiH bili protiv.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Borislav Bojić izjavio je da srpski poslanici u ovom domu ne traže bojkot, već odgađanje sjednice, da bi se situacija vratila u ustavne okvire.

"Ne može niko, ni Bošnjaci, ni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sebi uzeti pravo koje pripada konstitutivnim narodima i entitetima. To je suština našeg zahtjeva. Nema nikakvog bojkota, mi smo tu, poslanici su kompletno ovdje", rekao je Bojić novinarima.

On je istakao da majorizacija jednog naroda nija dobra za BiH, zbog čega je zahvalio svima koji su na sjednici Kolegijuma skrenuli pažnju na to pitanje.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da neprisustvo poslanika iz Republike Srpske današnjoj sjednici Doma nije blokada parlamenta, već legitimna inicijativa da se sjednica odgodi s obzirom da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svojim postupanjem napušta Ustav i institucije BiH.

"Ovo nije blokada. Onda kada se odlučimo da je to blokada, mi ćemo to reći", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu, nakon što je Prošireni kolegijum odlučio da odgodi današnju sjednicu Predstavničkog doma za 7. mart.

Košarac je istakao da su poslanici iz Srpske, okupljeni oko bazičnih stavova institucija Republike Srpske, zatražili da sjednica Predstavničkog doma bude odgođena sve dok se Izetbegović ne vrati u institucije i dosljednoj primjeni Ustava BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik DŽaferović smatra da je Kolegijum, odlukom o odgađanju sjednice Predstavničkog doma za 7. mart, pokazao da želi da radi konstruktvino i korektno.

DŽaferović je rekao novinarima u Sarajevu da je na početku današnje sjednice Predstavničkog doma konstatovano da je prisutno 26, od 42 poslanika.

"Konstatovano je da je od 26 prisutnih poslanika 25 iz Federacije BiH, a jedan poslanik iz Republike Srpske", precizirao je DŽaferović. On je pojasnio da je od 14 poslanika iz Republike Srpske današnjoj sjednici pristupio samo jedan.

"To je ta nova činjenica u odnosu na jučerašnje odluke. Danas smo konstatovali da 13 poslanika iz Republike Srpske nije pristupilo sjednici i nisu dali opravdane razloge. To je ozbiljna činjenica koja nas je uputila na zaključak da je potrebno da održimo sjednicu proširenog Kolegijuma", rekao je DŽaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto smatra da je održavanje sjednice ovog doma bez prisustva predstavnika jednog naroda, odnosno bez legitimnih predstavnika jednog naroda, nešto što najmanje treba BiH u ovom trenutku.

Krišto je izrazila nadu da će se do naredne sjednice stvoriti pretpostavke i ambijent da parlament BiH normalno funkcioniše u interesu naroda i građana BiH.