latinica  ћирилица
16/02/2017 |  20:34 | Autor: RTRS

NATO o zahtjevu Albanije i Hrvatske: Kfor će djelovati po mandatu UN

"NATO je predan očuvanju bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu i Kfor će to sprovoditi u skladu s mandatom UN", rekli su izvori u sjedištu NATO koji su potvrdili da je generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg primio pismo ministara odbrane Albanije i Hrvatske koji traže preispitivanje operativnog plana misije Kfora na Kosovu.
NATO alijansa (Foto: Flickr) -
NATO alijansa (Foto: Flickr)

Zvaničnici Atlantskog saveza su agenciji BETA prenijeli da je Stoltenberg dobio pismo od ministarke odbrane Albanije, Mimi Kodeli, i hrvatskog ministra Damira Krstičevića, u kojem oni "osuđuju nacionalističku retoriku srpskih zvaničnika".

I, kako je to prenijela štampa u Prištini, tvrde da to ima za "cilj podrivanje suvereniteta Kosova i destabilizuje bezbjednosnu situaciju u regionu Zapadnog Balkana".

U pismu su albanska ministarka i hrvatski ministar pozvali Stoltenberga da preispita operativni plan mirovne misije na Kosovu i da podrži transformaciju Kosovskih bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Izvori NATO su prenijeli da je "NATO i dalje predan zadatku bezbjednosti i stabilnosti na Kosovu" i podvukli da će "Kfor nastaviti svoju misiju očuvanja bezbjednog okruženja i jamčiti za slobodu kretanja, i to onoliko dugo koliko bude potrebno, u saglasnosti sa svojim mandatom dobijenim od Ujedinjenih nacija".

Generalni sekretar NATO Stoltenberg ranije je rekao da "NATO podržava razvitak Kosovskih bezbjednosnih snaga u okviru postojećeg mandata" i da je to "jasno rekao u Prištini".

Izvor: BETA