latinica  ћирилица
16/02/2017 |  21:32 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Runasti mamut na pragu "vaskrsenja"

Naučnik koji predvodi bitku za vraćanje mamuta na Zemlju otkriva da je tim Harvarda na samo dvije godine od stvaranja hibridnog embriona, u kojem će osobine mamuta biti "ubačene" u jedinku azijskog slona.
Runasti mamut (Foto: a-z-animals.com) -
Runasti mamut (Foto: a-z-animals.com)

Runasti mamut nestao je sa Zemlje prije 4.000 godina, ali naučnici kažu da su na pragu "vaskrsenja" drevne životinje, doduše u nešto izmijenjenom obliku, zahvaljujući ambicioznoj primjeni genetskog inženjeringa.

Govoreći na godišnjem okupljanju Američke asocijacije za napredak nauke u Bostonu, profesor DŽordž Čerč otkrio je da se tim Univerziteta Harvard primakao na dvije godine od stvaranja hibridnog embriona.

- Naš cilj je da napravimo hibridni embrion slona i mamuta. U stvari, to bi bio više slon sa osobinama mamuta. Јoš nismo stigli do kraja puta, ali bi to moglo da se desi za nekoliko godina - objasnio je profesor Čerč.

To biće, koje naučnici nekada nazivaju mamofantom (kombinacija engleskih riječi mamut i slon), bilo bi dijelom slon, ali sa malim ušima, potkožnim naslagama masti, dugim krznom, kao i krvlju koja podnosi niske temperature.

Geni mamuta koji nose ove osobine ubacuju se u DNK slona moćnom metodom prepravljanja gena pod nazivom CRISPR.

Tim je stigao do stadijuma manipulacije ćelijama, a sada se krupnim koracima kreću ka stvaranju embriona. Međutim, naučnici naglašavaju da imaju još dosta posla i provjera "laboratorijske embriogeneze" i da može da prođe još dosta godina prije nego što dođu do ozbiljnog pokušaja kreiranja živog bića.

Izvor: RTS