latinica  ћирилица
17/02/2017 |  08:21 ⇒ 08:45 | Autor: RTRS

"Opraštamo, ali ne zaboravljamo": Pariz ponovo na nogama zbog mladog Tea (VIDEO)

Protesti i nemiri koji su započeli u znak podršške mladiću Teu, kojeg su navodno policajci silovali palicom, prošširili su se na centar Pariza.
Protesti u Parizu zbog silovanja imigranta - Foto: Getty Images
Protesti u Parizu zbog silovanja imigrantaFoto: Getty Images

Oko 200 demonstranata okupilo se u četvrti Barbe u kojoj su protestovali zbog navodnog silovanja. Zahtijevali su pravdu za Tea uz povike: "Oprašštamo, ali ne zaboravljamo."

Protest se ipak pretvorio u nerede kada je dio demonstranata počeo da pali smeće i kontejnere.

Portparol policije je izjavio za Si-En-En kako su policajci bacili suzavac na demonstrante da bi ih rastjerali, a jednu osobu su uhapsili. Nakon što je bačen suzavac, demonstranti su se rašširili po centru grada i po mjestima koja su popularna među turistima i nastavili da izazivaju nerede.

Mladić Teo je nakon hapšenja hospitalizovan i hitno operisan zbog teših povreda. Odmah nakon što se saznalo za incident, protesti podršške su krenuli iz Teove četvrti i otada se ššire.

Policajci su suspendovani, jedan od njih je optužžen za silovanje i prekomjernu upotrebu sile, a ostala trojica za primjenu prekomjerne sile.

Oko 250 osoba je uhapšeno otkako su počeli protesti i neredi, prenosi Index.hr.

Predsjednik Fransoa Oland je posjetio Tea u bolnici, a potom je posjetio i četvrti u kojima je doššlo do nereda i pozvao na mir te najavio kako će raditi na poboljššanju odnosa između policije i imigranata.

Izvor: Tanjug