latinica  ћирилица
17/02/2017 |  11:27 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Sutra maškare u Štivoru

Udruženje Italijana iz Štivora, uz podršku opštine Prnjavor i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, organizovaće sutra maškare, čime ova nacionalna zajednica počinje pripreme za početak Vaskršnjeg posta.
Maškare u Štivoru - Foto: SRNA
Maškare u ŠtivoruFoto: SRNA

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je Srni da je ovo manifestacija kojom se čuvaju tradicija i običaji, ali kojoj se raduju i pripadnici drugih naroda i nacija.

"Maškare u Štivoru su najposjećenija i najmasovnija zabava ove vrste u BiH. Koliko se maškarama raduju Italijani i Štivorčani, toliko im se raduju i naše komšije i prijatelji", kaže Rover.

On je najavio da će učesnici karnevala proći kroz selo i posjetiti domaćine koji će ih darivati jer u narodu postoji vjerovanje da maškare iz sela istjeruju zle duhove, nakon čega će u Omladinskom domu biti upriličeno veselje.

Dolazak na karneval u Štivoru najavila su udruženja Italijana iz Banjaluke, Tuzle, Sarajeva i Prijedora, a tradicionalno na ovu manifestaciju dolazi i veliki broj Štivorčana koji rade u inostranstvu.

"Očekujemo da i ove maškare svima ostanu u lijepom sjećanju", dodao je Rover.

I Udruženje Čeha će uoči početka Vaskršnjeg posta, 25. februara, u Maćinom Brdu organizovati maškare, dok će Ukrajinci na isti dan upriličiti tradicionalnu zabavu.

Izvor: Srna