latinica  ћирилица
17/02/2017 |  12:11 | Autor: RTRS

Sirija: Turska vojska na pragu osvajanja El Baba

Uporište Islamske države u blizini granice sa Turskom, sirijski grad El Bab, mogle bi uskoro da osvoje turske snage. Otpor džihadista uglavnom je slomljen, saopštava turska vojska.
Sirija - Foto: ilustracija
SirijaFoto: ilustracija

Turska vojska je saopštila da je blizu osvajanja grada El Baba, koji trenutno kontroliše Islamska država, čime bi pojačala svoj uticaj u Siriji, prenosi Rojters.

El Bab je uporište Islamske države nekih 30 kilometara od granice sa Turskom i bio je ključna meta ofanzive koju je Turska pokrenula u avgustu prošle godine, sa ciljem protjerivanja ekstremista dalje od granice.

Turska veruje da je niz napada koje je izvela Islamska država, uključujući masovnu pucnjavu u istanbulskom klubu za doček Nove godine, planiran u El Babu i Raki, još jednom ekstremističkom uporištu u Siriji.

"Operacija da se preuzme kontrola nad El Babom bliži se kraju, a otpor ID uglavnom je slomljen", saopštava turska vojska uoči posete direktora štaba šefova SAD, DŽozefa Danforda.

Turska je dio NATO-a, ali odnosi sa SAD zategnuti su zbog američke podrške kurdskim "Јedinicama za zaštitu naroda" u borbi protiv ID.

Turska smatra te jedinice neprijateljskom silom i ogrankom Radničke partije Kurdistana, koja već tri decenije vodi oružanu pobunu protiv Turske.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi sljedeća meta turske vojske trebalo da bude grad Raka, defakto glavni grad Islamske države, koja je dijelom protjerana iz svog uporišta Mosula u Iraku.

"Sirijske demokratske snage", alijansa predvođena "Јedinicama za zaštitu naroda", usred su višefazne operacije opkoljavanja Rake, uz podršku vazdušnih udara i specijalnih jedinica koalicije predvođene SAD.

Turska želi da se ta operacija nastavi sa arapskim snagama iz tog regiona Sirije, bez učešća "Јedinica za zaštitu naroda".

Izvor: Srna