latinica  ћирилица
17/02/2017 |  15:08 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

Doboj: Održan forum o poljoprivredi i ruralnom razvoju

U Doboju je danas održan forum o poljoprivredi i ruralnom razvoju pod nazivom "Naše oranice bez granice", na kojem su poljoprivredni proizvođači, predstavnci poljoprivrednih udruženja i zadruga sa područja grada upoznati o iskustvima regiona u procesima evropskih integracija.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino rekao je da BiH ima veliki poljoprivredni potencijal, a sa otvorenim tržištem i velike mogućnosti primjenom adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Želimo poljoprivrednicima da pojasnimo mogućnosti koje nudi približavanje EU i da čujemo njihova očekivanja", izjavio je Sino novinarima.

On je ukazao na potrebu usvajanja strategije poljoprivrednog razvoja na nivou BiH i apelovao na predstavnike svih nivoa vlasti da do toga i dođe.

Sino ističe da se u EU poljoprivredna proizvodnja prati od početka do kraja i da je izvoz moguć samo ako Unija bude sigurna u kontrolu kvaliteta.

Direktor Poljoprivrednog udruženja "Trebava" iz Doboja Branko Јoksimović kaže da je vlast u BiH zapostavila poljoprivredu i da ne preduzima ništa za kvalitetniji rad i bezbjednost.

Nekadašnji pregovarač Hrvatske za poljoprivredu i bezbjednost hrane Ružica Gelo ukazala je da je strukturni problem, koji je karakterističan za zemlje bivše Јugoslavije, male farme koje su dodatno isparcelisane i kao takve slabo konkurentne poljoprivrednim proizvođačima iz zemalja EU.

Ona je kao benefite navela finansijske aspekte poljoprivrednicima, koja su ulaskom u EU znatno uvećana.

Gelo kaže da Hrvatska godišnje na raspolaganju ima 750 miliona evra, koji se dijele kao direktni podsticaji poljoprivrednim proizvođačima za podršku njegovom dohotku, te za ruralni razvoj.

Predsjednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Јovica Јakšić ukazao je na potrebu da se poljoprivrednici udružuju, zajedno nastupaju i uz odgovarajuću strategiju predvide proizvodnju kultura atraktivnu tržištu.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pokrenula je projekat o perspektivama razvoja poljoprivrede, s ciljem da se otvoreno razgovara o trenutnoj situaciji ruralnih područja i poljoprivrede, kao i izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Izvor: SRNA