latinica  ћирилица
17/02/2017 |  17:33 ⇒ 18/02/2017 | 10:46 | Autor: RTRS

Uhapšen Amir Zukić, policija pretresla prostorije SDA

Generalni sekretar SDA Amir Zukić uhapšen je danas po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrđeno je iz ovog tužilaštva.
Amir Zukić - Foto: dnevni avaz
Amir ZukićFoto: dnevni avaz

Pripadnici MUP-a KS pretresli su prostorije SDA koje koristi Amir Zukić koje se nalaze u Sarajevu.

Zukić je uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima. Ime Amira Zukića, te potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića dovođeno je u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem nakon hapšenja u akciji "Bosna".

Tada uhapšeni bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH Esed DŽananović rekao je da je zapošljavanje u Elektroprivredi vršeno po direktnom nalogu visokih zvaničnika SDA.

Takođe, Tužilaštvo je prilikom traženja pritvora za uhapšene u akciji "Bosna" navodilo da je ova trojka uključena i u druga zapošljavanja u javna preduzeća.

Ranije su u okviru ove akcije uhapšeni i glavni tehničar Klinike za bolesti uha, grla i nosa na KCUS-u Safet Bibić, Ramiz Karavdić, te Nedžad i Senad Trako.

Akcija "Bosna" izvedena je 26. i 27. augusta 2016. godine nakon čega je uhapšenima određen jednomjesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva mjeseca, ali su osumnjičeni DŽananović, Bibić, Karavdić i Trake odlukom Opštinskog suda u Sarajevu pušteni na slobodu. Ponovo su vraćeni u pritvor u januaru ove godine na osnovu žalbe Kantonalnog tužilaštva.

Uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, primanja dara ili drugih oblika koristi i primanja nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem.

Sumnjiče se da su organizovali grupu te koristeći svoj utjicaj zapošljavali osobe u javna preduzeća i zdravstvene i visokoškolske ustanove u FBiH, tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Izvor: Kliks