latinica  ћирилица
17/02/2017 |  19:44 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Nikolić: Kandidovaću se ako se ne dogovorimo

Informacija da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio da uđe u predsjedničku trku za drugi mandat, izazvala je pravi zemljotres na političkoj sceni.
Tomislav Nikolić  (Foto:V. Lalić / RAS Srbija) -
Tomislav Nikolić (Foto:V. Lalić / RAS Srbija)

O toj odluci izjasnili su se gotovo svi akteri političkog života, kao i brojni analitičari, dok je premijer Srbije i kandidat vladajuće stranke svoje mišljenje zadržao za sebe.

O tome i mnogim dilemama koje ovakva odluka donosi Nikolić je govorio u intervjuu za Sputnjik.

Odgovarajući na pitanje da li je istina da će se kandidovati za predsjednika Srbije, Nikolić je rekao da je istina da postoji mogućnost i da to zavisi od njegovog odnosa sa Aleksandrom Vučićem.

- Mi smo imali različite vrste dogovora… Јa sam bio ubijeđen da u vezi sa predsjedničkim izborima sprovodimo isti plan. Onda se ispostavilo da to nije baš onako kako smo se neprekidno dogovarali… Mi smo se nedavno sastali i meni je Aleksandar napisao na papiru na šta je spreman - rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da je Vučić otvoreno pisao da su zajedno postigli sve rezultate, da treba i dalje da nastave da rade zajedno i da je on spreman da podrži i sprovede svaku njegovu političku inicijativu, i da pritom misli na svaki njegov konkretan prijedlog za dalju saradnju.

- Јa sam onda njemu napisao šta ja mislim da je nastavak naše dalje saradnje i sad vam otvoreno kažem - to su bile samo dvije varijante: jedna je bila da se ja kandidujem za predsjednika, a on da me podrži, druga da se on kandiduje i da ga ja podržim, s tim što onda sa pravom očekujem da se vratim na funkciju predsjednika Srpske napredne stranke i da mi povjeri mandat kao predsjedniku SNS-a za sastav nove Vlade, koja bi ostala bez premijera njegovim izborom za predsjednika. Dakle, ništa što ja nisam uradio za njega - rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da još nije dobio konkretan odgovor od Vučića, izuzev ovog što, kako je rekao, predstavlja nastavak petogodišnje kampanje pojedinih članova SNS-a protiv njega i nastavak skoro jednogodišnje kampanje protiv njegovog kandidovanja i eventualnog izbora za predsjednika Srbije.

- Mislim da to možemo da se dogovorimo do sjednice Glavnog odbora SNS-a. Možemo i poslije sednice, ali pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da se ne dogovorimo - rekao je Nikolić u intervjuu koji je dao za Sputnjik prije sjednice Glavnog odbora SNS-a, na kojoj je jednoglasno potvrđena kandidatura Vučića za predsjednika Srbije.