latinica  ћирилица
17/02/2017 |  20:31 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Berlinale- Sve pohvale "Rekvijemu za gospođu Ј."

Uspjeh jedinog srpskog filma u zvaničnom programu 47. Berlinala, "Rekvijema za gospođu Ј." reditelja i scenariste Bojana Vuletića, dokazuju i sjajne kritike u prestižnom Holivud riporteru.
Mirjana Karanović i Bojan Vuletić (foto: Profimedija) -
Mirjana Karanović i Bojan Vuletić (foto: Profimedija)

"Rekvijem za gospođu Ј." premijerno je prikazan u selekciji Panorama Special, a o njemu se izuzetno pohvalno izjasnio
ugledni kritičar Stiven Dalton u Holivud riporteru, ocjenivši Vuletićevo ostvarenje kao "jedno od prijatnijih iznenađenja festivala do sada".

Naveo je da se ispod površine fatalističke i letargične atmosfere filma odvija nešto mnogo razigranije i pozitivnije: prigušen vrisak prkosne ljudskosti protiv nemilosrdno okrutnog univerzuma. I pored sveg očaja na površini, kako je ocijenio Dalton, film nudi i sočan crni humor, i toplu empatiju prema nesavršenim protagonistima.

Den Fajnaru iz Skrin dejla, istakao je da je "Vuletićevo tretiranje Balkana začinjeno trunkom Kafke, ali da na kraju ipak sugeriše da "čak i sivi oblaci propuštaju dovoljno sunca da učine život vrijednim življenja". Sjajnim kritikama ispraćena je i igra Mirjane Karanović, koja igra glavnu junakinju, i koju je Dalton nazvao "savršenom glumicom".

Reditelj Bojan Vuletić izjavio je da niko u ekipi filma nije očekivao ovako dobar prijem u Berlinu i da su oduševljeni reakcijom publike i kritike.

- Publika na Berlinalu prepoznala je da "Rekvijem" nije samo balkanska priča, već univerzalna, i da dobro funkcioniše na emotivnom planu. Očigledno je da taj crni humor koji imamo, funkcioniše, i da su ljudi već umorni od depresivnih priča - istakao je Vuletić.

Izvor: Novosti