latinica  ћирилица
17/02/2017 |  22:16 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Na Dedinju predstavljena "Istorija Republike Srpske"

Knjiga "Istorija Republike Srpske" autora Nenada Kecmanovića i Čedomira Antića, u izdanju Nedeljnika, predstavljena je večeras na Kraljevskom dvoru u Beogradu, u prisustvu srpskog prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića i princeze Katarine.
Beograd: Predstavljena "Istorija Republike Srpske" - Foto: SRNA
Beograd: Predstavljena "Istorija Republike Srpske"Foto: SRNA

Princ Aleksandar istakao je da "Istorija Republike Srpske" predstavlja važno djelo koje će dati znatan doprinos nezavisnosti istorije od uticaja koji pokušavaju da je iskrive ili čak falsifikuju.

- Hvala Antiću i Kecmanoviću što svojim izvanrednim naučnim radom hrabro brane istinu o našem narodu - rekao je princ Aleksandar Karađorđević.

Riječ je o trećem izdanju knjige, čije je prvo kapitalno izdanje objavljeno 2015. godine uz podršku institucija Republike Srpske, a predstavlja važan istorijski dokument, jer prvi put na jednom mjestu obuhvata cjelokupnu naučnu građu o istoriji srpskog naroda na teritoriji današnje Republike Srpske.

Predstavljajući "Istoriju Republike Spske" recenzent knjige Darko Tanasković istakao je da je riječ o važnoj knjizi koju bi trebalo da ima svaka srpska kuća, a da je kritikuju oni kojima smeta i samo postojanje Republike Srpske.

On je naglasio da ne može biti države ako nema svoju prošlost, a tu prošlost, ukoliko je riječ o državi koja treba da ima sve svoje atribute, treba pretvoriti u napisanu istoriju.

- U tom smislu je izuzetno značajno što su se dvojica veoma kompetentnih autora prihvatila teškog zadatka da iz istorijske prošlosti srpskog naroda na teritoriji BiH, koji se gotovo uvek odvijao u prepletaju sa drugim narodima, izdvoje tu vertikalu koja se može smatrati temeljem Republike Srpske - rekao je Tanasković.

Čedomir Antić rekao je da knjiga sadrži veliki broj fotografija, ilustracija i reprodukcija kao i 44 novoizrađene karte u vezi sa raznim istorijskim epohama.

- Važno i novo u knjizi je tema - srpski narod u BiH ima posebnu istoriju na koju ima pravo, a on sad ima i državnu istoriju, jer Republika Srpska nije nezavisna, ali je nesumnjivo država - rekao je Antić.

On je naveo da se ovo izdanje razlikuje od prethodnih po tome što je posljednji događaj obrađen u knjizi iz oktobra 2016. godine, ali, kao i prethodne, počinje od praistorije, vremena prije Srba i dolaska Slovena na Balkan.

"Istorija Republike Srpske" zasnovana je na obimnoj bibliografiji, a u 15 poglavlja obuhvaćene su sve ličnosti, događaji, revolucije, okupacije, previranja i borbe od velikog značaja za Srpsku kroz istoriju do današnjih dana.

Autor Nenad Kecmanović ocijenio je da knjiga prestavlja "koristan posao" za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod.

- "Istorija Republike Srpska" mogla bi da se tretira i kao neka vrsta odgovora na knjigu "Bosna kratka istorija" Noela Malkoma, koja je Srbima napravila veliku štetu, a bila je od velikog uticaja na lidere zapadnih zemalja - rekao je Kecmanović.

Direktor i glavni urednik časopisa Nedeljnik Veljko Lalić najavio je da će ovo izdanje "Istorije Republike Srpske", koje je štampano u 30.000 primjeraka, biti dijeljeno besplatno uz novi broj Nedeljnika.

Izvor: SRNA