latinica  ћирилица
18/02/2017 |  11:50 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Šamac stipendira 84 redovna studenta (VIDEO)

Opština Šamac u akademskoj 2016/2017. godini stipendira 84 studenta prvog ciklusa studija, koji znanja stiču na visokoškolski ustanovama u Republici Srpskoj i susjednim zemljama.
Šamac - studentske stipendije - Foto: RTRS
Šamac - studentske stipendijeFoto: RTRS

Kriterijumi za dodjelu stipendija su ostvareni uspjeh tokom školovanja, potreba lokalne zajednice za određena zanimanja i socijalni status studenta.

Srednju školu "Nikola Tesla" godišnje završi 400 đaka, a skoro polovina se odluči da nastavi školovanje, uglavnom na fakultetima u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu.

Odlikaši, koji su izabrali deficitarno zanimanje, lakše ostvare pravo na stipendiju opštine Šamac.

- Studiram ekologiju na PMF-u u Novom Sadu. To sam izabrala zato što smatram da je deficitarno zanimanje pogotovo u današnje vrijeme kada je svakoj firmi potreban ekolog i možda ostanem ovdje da odradim pripravnički, kaže studentkinja Milka Јekić.

Hajrudin Zurapović student je Fakulteta elektrotehnike u Tuzli.

- Ovaj fakultet me privlačio od samog početka školovanja i mislim da je to deficitaran fakultet kod nas. U današnje vrijeme kad je teška situacija studentu je svaka pomoć dobrodošla, tako da stipendija mnogo znači, kaže Hajrudin.

Trideset šamačkih studenata potpisalo je ugovore o stipendiranju, a stipendiju u iznosu od 100 maraka dobijaće svaki mjesec za redovno školovanje do dana sticanja diplome.

- Moj zadatak je da pomognem dijelu onih koji nisu uspjeli putem javnog konkursa da dobiju stipendije. Iz budžeta načelnika opštine, iz svoje budžetske stavke, ću odvojiti jedan iznos sredstava da pomognem jednokratno- odnosno 500 KM određenom broju studenata, kaže načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević.

Opština Šamac je ove godine u budžetu predvidjela 90 hiljada maraka za stipendiranje 84 redovna studenta.