latinica  ћирилица
18/02/2017 |  14:56 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Živković-Rajilić ponovo na čelu Udruženja žena žrtava rata Srpske

Božica Živković-Rajilić ponovo je danas izabrana za predsjednika Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, izjavila je Nadežda Јanković, koja je na čelu Skupštine Udruženja.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Na sjednici Skupštine Udruženja koja je održana danas u Banjaluci, Rajilićeva je dobila jednoglasnu podršku, dok je za potpredsjednika izabrana Slobodanka Mladić.

Rajilićeva je rekla novinarima da će prioritet u radu Udruženja biti zakonsko regulisanje statusa žena žrtava rata kako bi mogle da ostavare određena prava.

"Sada imamo podršku pojedinaca - predstavnika institucija, ali naš status nije regulisan zakonski. To je za nas najvažnije pitanje, kao i da dobijemo sredstva za rad Udruženja", kaže Rajilićeva.

Ona je navela da je prijedlog zakonskog regulisanja statusa žena žrtava rata još u resornom ministarstvu iz koga, kako kaže, navode da još nije vrijeme za njegovo upućivanje u proceduru.

"Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović dao nam je maksimalnu podršku, koja se ogleda da je planom rada parlamenta ovaj zakon predviđen da se nađe u skupštinskoj proceduri u prva dva kvartala godine", dodala je Rajilićeva.

Ona je naglasila da bi predloženim zakonom žene žrtve rata trebalo da dobiju status žrtava torture iz koga bi proizašla određena prava, kao što su pravo na mjesečno primanje, na povlastice pri liječenju, na nužni smještaj i zapošljavanje.

Izvor: Srna