latinica  ћирилица
18/02/2017 |  16:15 | Autor: RTRS

Mur: Postoji sumnja da li su ispunjeni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je da postoji sumnja da li su ispunjeni uslovi za podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije, što je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Mostar - DŽonatan Mur - Foto: SRNA
Mostar - DŽonatan MurFoto: SRNA

"Ko ima nadležnost, ko ima legitimaciju? Govorim o jednom članu Predsjedništva BiH i o gospodinu Sakibu Softiću. Tu je i uloga Predsjedništva po dejtonskom Ustavu BiH. Postoji sumnja da li su ispunjeni uslovi za uspješnu reviziju", rekao je Mur novinarima u Mostaru.

Mur je naveo da se nada da će na kraju biti "više pravde, manje tuge, manje frustracije i blamaže, i za žrtve, i za preživjele, kao i za BiH".

"Vrijeme će pokazati rezultat", kaže Mur.

Govoreći o pitanju federalizma u BiH, Mur je istakao da BiH ne može biti u nekom drugom obliku bez konsenzusa.

On je dodao da izbori u Mostaru nisu održani osam godina i da je od Mostaraca demokratija "već davno ukradena", što je veoma žalosno.

"Za to nema opravdanja. Јasno je svima da glavne političke stranke SDA i HDZ moraju da nađu konkretne prijedloge i promijene ovakvu situaciju u Mostaru koji bi trebalo da bude jedinstven grad, bez podjele", poručio je Mur.

Izvor: Srna