latinica  ћирилица
18/02/2017 |  17:53 ⇒ 19/02/2017 | 10:01 | Autor: RTRS

Reagovanja iz Srpske: Ovo je najveći udar na dejtonsku BiH! (VIDEO)

Iza podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije ne stoji BiH, već bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović. Ishod je, međutim, jasan - ovaj jednostrani i vaninstitucionalni potez neće proći, poručuje srpski član Predsjedištva BiH Mladen Ivanić.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

Na to će ukazati Međunarodnom sudu u Hagu i zemljama članicama Savjeta za primjenu mira. Iz Srpske poruka da treba sazvati sastanak sa zvaničnicima Srbije, ali i vanrednu sjednicu Parlamenta Srpske, da bi zauzeli jedinstven stav, ali ne o reviziji, već o njenim političkim posljedicama.

Šta je izazvala odluka o pokretanju revizije tužbe protiv Srbije? Posljedice poput političke krize koju konstantno proizvodi SDA, vaninstitucionalno djelovanje, dokaz postojanja paralelne strukture u BiH i odustajanje od konsenzusa kao načina donošenja odluka, smatra Mladen Ivanić. Јoš nije donio odluku da li treba sazvati posebnu sjednicu Predsjedništva BiH, o tome će se, kaže, izjasniti naredne nedjelje, nakon razgovora sa srpskim predstavnicima u bh. institucijama. Sada, kaže, treba hladna glava, ali i reakcije.

- Zato je moj prijedlog da klubovi u NSRS zatraže vanrednu sednicu na ovu temu, i da se na njoj razgovara, ne o reviziji, jer ona nema teorijsku šansu da prođe, već o političkim implikacijama koje sam rekao - poručio je Ivanić.

S ovim je saglasan i potpredsjednik Parlamenta Nenad Stevandić. Poručuje da se samo jedinstvenim srpskim stavom Izetbegoviću može umanjiti manevarski prostor.

- Mislim da treba da se dogovorimo, da zajedno potpišemo neku rezoluciju ili deklaraciju i da tako Bakiru Izetbegoviću onemogućimo legitimitet da lično podnosi tužbe kao da predstavlja BiH, jer je ne predstavlja, a s druge strane, da našim predstavnicima u BiH damo zaleđinu, ali i obavezu da sprovode - rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

I predsjendik DNS-a smatra da će se podnošenjem revizije tužbe samo snažno objediniti cjelokupan srpski korpus koji će odgovoriti na samovoljne i ishitrene poteze Izetbegovića. 

- Taj odgovor neće biti od koristi ni Izetbegoviću, ni Bošnjacima, ni BiH, ali to nas je prisililo da povlačimo najteže poteze koji su mogući. Naročito apelujem na predstavnike Republike Srpske na nivou BiH da svoje poteze usaglase sa institucijama Srpske - kaže Marko Pavić, predsjednik DNS.

- Oni žele da nastave politiku pritisaka prema međunarodnim krugovima da bi bila izvršena ustavna reforma, odnosno centralizacija BiH. Za ovo im je potrebna politička kriza u BiH za koju bi, ukoliko bi Srbi napustili institucije BiH, lakše dokazali da je problem Ustav i tako bi nas uveli u period novih pritisaka - ističe predsjednik SP Petar Đokić.

Iz republičkog Centra za istraživanje ratnih zločina smatraju da Bakir Izetbegović nastavlja politiku svog oca u stvaranju unitarne BiH. Ono što je nekad bila prikrivena namjera, sada je, kažu, izašlo na vidjelo.

- To nije usmereno protiv Srbije, nego protiv srpskog naroda u Republici Srpskoj i mi moramo da damo snažan odgovor na to - upozorava Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS.

Slična poruka stiže i od profesora Emila Vlajkija. Dobar dio analitičara je, kaže, smatrao kako ta revizija nema veze sa Srbijom, jer je žalba prije deceniju bila odbačena. Izetbegović je pijun evroatlantskog dijela međunarodne zajednice i izvršava sve što mu kažu, a njegov na brzinu sastavljeni pravni tim čista je farsa, poručio je Vlajki.