latinica  ћирилица
18/02/2017 |  19:31 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Erasmus program - šansa za nova znanja (VIDEO)

Evropska komisija obilježava godišnjicu Erasmusa. Ovim programom u proteklih 30 godina, devet miliona ljudi u Evropi dobilo je priliku da studira, osposobljava se, volontira ili stiče radno iskustvo u inostranstvu.
Erasmus - Foto: RTRS
ErasmusFoto: RTRS

Češka je zemalja na čijim je univerzitetima značajan broj stranih studenata, među kojima i studenti iz BiH. Češka prestonica Prag privlači brojne studente kojima je obrazovanje u ovom bogatom istorijskom i kulturnom okruženju vrlo atraktivno. Ugledni Tehnički univerzitet u Pragu, najstariji je tehnički univerzitet u centralnoj Evropi sa osam fakulteta i 119 studijskih programa sa bibliotekom kapaciteta pet hiljada mjesta.

Miroslav Vlaček, profesor Tehničkog univerziteta u Pragu, kaže da imaju značajan broj stranih studenata, oko 4.000 među ukupno 21.000 studenata što je 18 do 19 odsto stranih studenata.

- Dolaze iz raznih zemalja. Oni koji studiraju na češkom jeziku su u prednosti za studiranje bez troškova. Smatram da je Erasmus program najbolje osmišljen program razmjene - kaže Vlaček.

Zahvaljujući Erasmusu i na Poljoprivrednom fakultetu u Pragu značajan broj studenata dolazi iz inostranstva. Profesor Mihail Loštak kaže da zahvaljujući Erasmusu unapređuju obrazovne aktivnosti i istraživanje.

- Istovremeno učimo i mi, a naša znanja dijelimo sa drugima. Za studenta je korisno da određeno vrijeme provede u inostranstvu. To je jedna od prednosti Erasmusa - navodi on.

Na Fakultetu agrobiologije u Pragu na drugoj godini doktorskog studija je Marija Јovičić. Predaje fiziologiju domaćih životinja studentima osnovih studija. Ističe iskustva učešća u Erasmusu na univerzitetu u Španiji.

Majra Hodžić, doktorant na Ekonomskog fakultetu u Pragu, kaže da je iskustvo veoma pozitivno, te da je sve ono što im nudi Češka Republika odlično, što se tiče univerziteta i generalno uslova studiranja, profesora i znanja.

Teorijska, a posebno praktična znanja, mogu da na najbolji način iskoriste u nastavku svoje karijere. Studenti naglašavaju motivacijski odnos profesora što im olakšava učenje.

EU za program Erasmus plus izdvaja 14,7 milijardi evra od 2014. do 202.0 godine što će pružiti mogućnost za četiri miliona Evropljana da studiraju, volontoraju i stiču iskustvo u inostranstvu.