latinica  ћирилица
18/02/2017 |  20:59 | Autor: RTRS

Mogerini-Zvizdić: Napredak u reformama

Šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas u Minhenu da naredni period za BiH treba da bude u znaku ispunjavanja zadataka iz Reformske agende i finalizovanja odgovora iz Upitnika Evropske komisije, što je preduslov za dalji razvoj i prosperitet.
Minhen: Zvizdić - Mogerini - Foto: SRNA
Minhen: Zvizdić - MogeriniFoto: SRNA

Mogerinijeva je u razgovoru sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem pohvalila vidljivo unapređenje regionalne saradnje i aktivnosti koje je Savjet ministara BiH preduzeo u posljednje vrijeme u tom segmentu.

Ona je istakla podršku nastavku reformi u BiH i rekla da su vrata EU otvorena za BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Mogerinijeva je pohvalila napredak BiH u evropskim integracijama i ekonomskom razvoju.

Zvizdić je rekao da Savjet ministara BiH intenzivno radi na sprovođenju ciljeva i zadataka iz Reformske agende, kao i da se proces popunjavanja Upitnika Evropske komisije, koji je BiH dobila početkom decembra prošle godine, realizuje predviđenom dinamikom. On je naglasio da je BiH opredijeljena za evropske integracije i da je članstvo u Uniji prioritet i strateški cilj.

Zvizdić je izrazio nadu da će BiH do kraja godine dobiti status kandidata EU. Istakao je iskorak BiH na putu u NATO i rekao da bi aktiviranje MAP-a za BiH bila ključna poruka za stabilnost i bezbjednost zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Mogerinijeva početkom marta posjetiti BiH i to će biti prilika da se upozna o do sada ostvarenom napretku, te planiranim aktivnostima na putu evropskih integracija.

Izvor: SRNA