latinica  ћирилица
18/02/2017 |  22:13 ⇒ 19/02/2017 | 08:27 | Autor: RTRS

Lavrov: Primirje na istoku Ukrajine u ponedjeljak

Primirje proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske će stupiti na snagu u ponedjeljak, na osnovu sporazuma postignutog između Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza.

Ovo je u Minhenu objavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je danas poslije sastanka Kontakt grupe - ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske u "normandijskom formatu" rekao ruskim novinarima da su se dogovorili o početku još jednog primirja, ovog puta od 20. februara.

U okviru sporazuma dogovoren je i početak povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine, rekao je Lavrov na margini ovog bezbjednosnog foruma.

Ministarski sastanak "normandijske četvorke" održan na marginama Minhenske konferencije o bezbjednosti trajao je oko sat. U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine – Sergej Lavrov, Zigmar Gabrijel, Žan Mark Ero i Pavel Klimkin.

Lavrov je rekao da se u "normandijskom formatu" razmatra kako napreduje sprovođenje sporazuma koji su postigli predsjednici Rusije, Francuske, Ukrajine i njemačka kancelarka u oktobru u Berlinu.

- Konstatovali smo da nije ostvaren veliki napredak kada je riječ o rezultatima odluka donijetih u Berlinu - rekao je Lavrov.

Uprkos primirja uspostavljenom krajem decembra na istoku Ukrajine, sukobi se ponavljaju. U rasplamsavanju nasilja početkom februara poginulo je oko 30 ljudi.

Izvor: Agencije