latinica  ћирилица
19/02/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

Šta je bolje za mršavljenje - crni ili bijeli hljeb?

Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške bijelog hljeba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji "loš" i "dobar" izbor u ovakvom slučaju.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana.

Doktor Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu kaže da je reakcija organizma na hljeb sasvim jedinstvena.

- Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji "dobra" namirnica ili "loša" namirnica niti "superhrana" - tvrdi on.

Njegove kolege su testirale dvije različite vrste hljeba na 40 ispitanika. Kod njih je mjeren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tijela reaguju na bijeli i domaći integralni hleb.

Bez obzira na vrstu hljeba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obje grupe, skakao je nedugo poslije obroka, a u prosjeku su reakcije organizma kod svih bile iste.

Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crijevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi.

Istraživači su demonstrirali da je rješenje tzv. transplantacija fekalija i na primjeru miševa dokazali da je moguće liječiti gojaznost promjenom mikrobioma crijeva. Elinav gaji nadu da će ovo rješenje biti primjenljivo i na ljude.

Izvor: Agencije